7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

6 santimlik kesiden kalp ameliyatı

Üç yıldır ASD hastalığı tanısıyla takip edilen 4 yaşındaki kız çocuğu, kalp kulakçıkları arasındaki duvarda bulunan açıklığın kapanmaması üzerine 6 santimlik kesiden kalp ameliyatı olarak sağlığına kavuştu. 

Henüz bir yaşındayken kalp kulakçıkları arasındaki duvarda açıklık olması (ASD) hastalığının ilk tanısı konulan 4 yaşındaki Sümeyye Şengül, kalp kulakçıkları arasındaki duvarda bulunan açıklığın kapanmaması ve akciğer atardamarında basınç yükselmesi sebebiyle Acıbadem Bursa Hastanesi'nde ameliyata alındı. 

Yaklaşık 1.5 saat süren ve 6 santimlik bir kesiden yapılan ameliyat sonunda küçük kız, sağlığına kavuştu. Küçük kız henüz bir yaşındayken hastalığının ilk tanısını koyan Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ergün Çil, ASD hastalığının genellikle uzun yıllar hiçbir belirti göstermediğini belirtti. Sümeyye'nin hastalığının, ASD'nin bir yaş ve öncesinde tespit edilebilen yüzde onluk şanslı dilimine girdiğini ifade eden Çil, "Doktora fazla gitmeyen kişilerde ASD tanısının 30-60 yaşına kadar konulamadığı durumlar görülmüştür. Bu hastalıktan ancak başka bir sebeple doktora gidildiğinde, kalpte üfürüm ve bazı ek seslerin duyulması veya röntgende kalbin büyüdüğünün görülmesiyle kuşkulanılır. Kesin tanı ise çocuk kardiyoloji uzmanınca yapılan muayene ve ekokardiyografi ile konulur. ASD hastalarında tedavi zamanını hastadaki delik belirlemektedir. Bazı hastalarda delik kendiliğinden kapanabilir. Kendiliğinden kapanmayan ve Sümeyye'deki gibi akciğer ataradamarında basınç yükselmesi olan açıklıklar ise genellikle 3-6 yaşlarında, yani hasta okula başlamadan kapatılır" dedi. 

Sümeyye'nin ameliyatını gerçekleştiren Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Tamer Turan ise, kalp damar cerrahisi polikliniğinin kompleks olmayan, doğumsal kalp hastalıklarında 20-25 santimlik göğüs kesileri yerine normalden çok daha küçük kesilerden ameliyatın yapıldığı teknikleri tercih ettiğini vurguladı. Bu tür ameliyatları yaşa göre değişmek üzere 3,5-6 santim kesilerle gerçekleştirdiklerini ve göğüs kafesini tam olarak değil kısmi olarak açtıklarını söyleyen Turan, "Bu ölçüde küçük kesilerle kalp ameliyatı gerçekleştiren Bursa'daki ilk hastaneyiz. Bu şekilde yara iyileşmesi hızlı ve sorunsuz gerçekleşiyor. Hasta daha az ağrı hissediyor ve ayağa kalkma süresi belirgin ölçüde kısalıyor. Ayrıca kıyafet altında kalan küçük yara izi, büyük yara izlerine göre hastaya görsel açıdan avantaj sağlıyor. Sümeyye'nin ameliyatı da küçük kesilerden yapıldı. Sümeyye'nin ameliyatı yaklaşık 1,5 saat sürdü. Hastanın ameliyatı altı santimlik bir kesiden yapıldı. Genel durumu ve yara iyileşmesi hızla gerçekleşen Sümeyye ameliyat sonrası 3. günde taburcu oldu. Sümeyye şu anda günlük hayatına döndü. Tüm sağlıklı çocuklar gibi arkadaşlarıyla dilediğince koşup oynayabiliyor" diye konuştu. 

ASD NEDİR? 

Kalbin kulakçıkları arasındaki duvarda açıklık olmasına ASD (Atriyal Septal Defekt) denir. Bu açıklık sebebiyle temiz kanın bir kısmı sağ kulakçığa geçer. Buna bağlı olarak akciğere giden kan miktarı artar, yıllar içinde akciğer damarlarında ve kalpte büyümeye yol açarak kişinin sağlığını tehlikeye sokar.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 16:11:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?