7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

65 yıldır gümüş teli tepsiye işliyor

Bursalı sanatkar Abdülkadir Sür, son 15 yılda yaptığı eserleri Bursa Kent Müzesi'nde, 'Altın Ellerin Gümüşteki Gölgesi' adıyla sergiliyor. 

Maden üzerine gümüş kakma sanatının son ustalarından olan Abdülkadir Sür, çok mutlu olduğunu dile getirerek, "65 yıldır bu işle uğraşıyorum. Yapabileceğim en güzel mesleklerden biri. Fakat Türkiye'de ilgi gösterilmemesi sebebiyle bu sanat yok olmak üzere. Bursa'da bu sanatı yapan tek kişiyim. Burada son 15 yılda yapmış olduğum eserlerimi sergiliyorum. 77 yaşındayım ve çok güzel eserlerim var. Yurt dışından gelen insanlar çok büyük ilgi gösteriyor. Ancak onlar da fiyatları duyunca çok olduğunu düşünüyor. Ama ne koşulda, nasıl yapıldığını bilmiyorlar. Herkes ilgi gösterseydi, bu sanat hala devam ederdi ve yok olması gibi bir şey söz konusu olmazdı" dedi. 

İlkokuldayken yaz tatillerinde babasının yönlendirmesiyle bıçakçının yanında çalışmaya başlayan Sür, 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmada, maden ürünleri grubunda büyük ödüle layık görülerek 'sanatkar' unvanını aldı. 2004'te ise Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı tarafından 'hatıra sanatçısı' unvanını aldı. 

Sergi, 2009 yılı Mayıs ayına kadar devam edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 16:02:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?