7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

8 saatlik protesto yürüyüşü

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde faaliyet gösteren bir çelik fabrikasında çalışan yaklaşık 500 işçi, ücretsiz izne çıkarılmalarını protesto etmek amacıyla fabrika önünden Bursa'ya kadar 8 saat boyunca yürüdü.

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde faaliyet gösteren ve yaklaşık bin kişinin çalıştığı çelik fabrikasında çalışan işçiler, 'küresel ekonomik kriz' gerekçesiyle ücretsiz izne çıkarılmalarını protesto etti.

Sabah saatlerinde fabrika binasının önünde toplanan yaklaşık 500 işçi, Karsak Boğazı'nı geçip Gemlik'e kadar yürüyüş yaptı. Burada basın açıklaması yapan işçiler, daha sonra arabalarla geldikleri Ovaakça beldesinden Bursa Kent Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüdü. Bu zamana kadar 78 işçinin ücretsiz izne ayrıldığı, 150 taşeron işçinin de 15 günlük tazminatları verilerek çıkarıldığını belirten işçiler, fabrikada çalışanların yüzde 80'inin Aralık ayının 2'sine kadar çıkarılacağını iddia etti.

Meydanda bir basın açıklaması yapan Birleşik Metal-iş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 40 yıldır örgütlü oldukları fabrikada kriz bahanesiyle yapıldığını öne sürdüğü saldırıların cevapsız kalmayacağını söyledi. Toplu sözleşme görüşmeleri sırasında ücret artışlarının engellenmesi amacıyla kriz bahane edilerek isçilerin ücretsiz izne çıkarıldığını savunan Serdaroğlu, "İşçiler bundan birkaç ay öncesinde neredeyse gece gündüz çalıştırılıyordu. Ama işveren krizi bahane ederek faturayı işçilere, çalışanlara kesiyor" ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması sırasında bazı vatandaşlar çatılara çıkarak işçilere destek verirken, trafik de bir süreliğine tıkandı. "Vur vur inlesin, işveren dinlesin", "Ekmek yoksa çalışmayız" diye slogan atan işçiler, basın açıklamasının ardından sessiz bir şekilde Bursa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğü'ne yürüyerek şikayet dilekçelerini doldurdu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 18:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?