8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Abdal'ın dükkanları sahiplerini buldu

Bursa'da Osmangazi Belediyesi, Abdal Meydanı çevre düzenlemesi çerçevesinde başlatılan kamulaştırma ve yıkımların ardından, ilk etap çalışmaları sonunda 22 işyerinin anahtarlarını hak sahiplerine dağıttı. 

Osmangazi Belediyesi, tarihi Abdal Camii ve Türbesi'nin bulunduğu bölgeyi Abdal Meydanı olarak kentin prestijli bölgeleri arasına kattı. Tarihi yapıların çevresinin temizlenmesi için başlatılan kamulaştırma ve yıkımların ardından gerçekleştirilen çalışmanın birinci etabı tamamlandı. Proje kapsamında oluşan 22 işyeri, bölgedeki hak sahiplerine dağıtıldı. İşyerlerinden biri, Geyve Han restorasyonu ve doğu kapısının açılması projesi kapsamında, kapının bulunduğu yerde dükkanı bulunan vatandaşa verildi. Diğer işyerleri ise, Abdal projesi içinde yıkımı yapılan ev ve işyerlerinin sahiplerine verildi. 

'Abdal Düzenleme Projesi', Türbe ve camiinin bulunduğu alan, yanı başındaki BursaRay Metro İstasyonu ve Ördekli Hamamı ile birlikte ele alındı. Yaklaşık 41 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen projeye ilk kazma 2005 yılı sonlarında Salih Eskioğlu’na ait binanın kamulaştırılıp yıkılmasıyla vurulmuştu. Proje kapsamında 22 bina kamulaştırılarak yıkıldı. Yaklaşık 1 milyon YTL kamulaştırma harcaması yapılan ve toplamda 2.4 milyon YTL'ye mal olan proje çerçevesinde, yola cepeli işyerlerinin sahipleriyle anlaşılmıştı. Bölge esnafının mağdur olmaması için gerekli alt yapıyı oluşturan Osmangazi Belediyesi, mülk sahipleri ile imzaladığı protokol doğrultusunda, yeni projede yer alan dükkanlardan bir kısmını kendilerine verdi. 
Anahtarlarını Başkan Altepe'nin elinden alan işyeri sahipleri, belediye yetkililerine teşekkür etti. 

İkinci etap çalışmalarında ise proje, Tahıl Han üzerinden Cumhuriyet Caddesi’ne kadar uzatılacak. Bu hat üzerindeki tarihi yapılar sağlıklaştırılacak, elden geçirilecek, tarihi dokuya uygun hale getirilecek. 

Abdal Camii ve türbesi çevresine yapılacak çevre düzenlemesiyle Haşimİşcan Caddesi’nin yaklaşık 4 bin metre karelik yeni bir meydana kavuşacağını kaydeden Altepe, hem bölgeye soluk aldırdıklarını hem de tarihi mekanı ortaya çıkardıklarını söyledi. Altepe, BursaRay B etabı ve yine Osmangazi Belediyesi tarafından alınıp projelendirilen, mayıs ayında da açılışı yapılacak olan tarihi Ördekli Hamamı’yla bölgenin bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 14:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?