8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Ağaç sepetler, yeniden revaçta

Bursa'nın dağ köylerinde üretilen naturel ağaç sepetler, yeniden kullanılmaya başlandı. Keles ilçesine bağlı Yağcılar köyünde imal edilen fındık ağacından sepetler, en nazik meyve ve sebzelerin ezilmeden taşınmasına imkan sağladığı için tercih ediliyor. 

Bursa'nın Mollafenari semtinde oturan 77 yaşındaki Süleyman Bakaç, 65 yıldır sepet imal ettiğini belirterek "Artık yaşlandım. Eskiden günde 5 tane sepeti kolaylıkla yapardım, artık 2 günde veya günde küçük bir sepet yapabiliyorum. Dağdan temin ettiğimiz fındık ağaçlarını bıçkı ile soyup inceltiyoruz. Sonra usulünce örerek standart bir sepet haline getiriyoruz. Sağlam bir sap da oluşturup, 15-20 kilo ağırlığında meyve ve sebzeleri taşıyabilecek hale getiriyoruz. Küçük sepetleri 7 YTL'den, büyükleri de 10-15 YTL'den satıyorum. Evimin geçimini temin ediyorum. Çilek ve dut gibi çok nazik meyveleri bile bu sepetlerle ezmeden rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Her türlü ambalaj malzemesinin plastikleştiği günümüzde, sıhhatini düşünen, eskiye meraklı tipler bu sepetleri alıp meyvasını bununla taşıyor" dedi. 

Türkiye'de bazı büyük grosmarketlerde, Keles'in köylerinde imal edilen bu sepetlerin 3 kilo meyve taşıyabilen küçüklerinden yaptırarak çeşitli dönemlerde müşterilerine hediye ediyor.

.
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2008 Pazar 12:03:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?