7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Albay Öz ifade verdi

Bursa Adliyesi'nde Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili ifade veren dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz'ün," Hrant Dink 'in öldürüleceği ile igili resmi bir evrak ben hatırlamıyorum" dediği öğrenildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma açılmasına karar verilen eski Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesinde ifade verdi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesine gelen Ali Öz, ifadesini yaklaşık 2 saat 15 dakikada tamamladı.

Ali Öz, mahkemede, Dink ailesinin avukatları Ergin Türksoy, Ergin Cinmen ve Hakan Bakırcıoğlu ile hakim Tülin Ertuğrul Özkan'ın sorularını da yanıtladı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma açılmasına karar verilen eski Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, olay öncesi kendisine bir bilgi geldiğini hatırlamadığını söyledi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesinde tanık olarak ifadesine başvurulan Albay Ali Öz, 16-17 Ocak 2007 tarihinde Trabzon Jandarma Bölge Komutanı ile birlikte bağlı birimlerde denetleme yapmak üzere bölgede dolaştıklarını belirtti. Albay Ali Öz, 20 Ocak 2007'de Zigana Dağı'na gittiklerini, Gümüşhane Alay Komutanı ile toplantıda bir araya geldiklerini ve geceyi de burada geçirdiklerini söyledi.

Ali Öz Zigana'da bulundukları sırada Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız'ın kendisini aradığını belirterek, “Bana 'Komutanım Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili bazı bilgiler var, çekelim mi?' dedi. Ben de kontrol ederek çekmelerini söyledim” dedi.

Aynı gün Trabzon Emniyet Müdürünün kendisini arayarak, Ahmet Samast isimli bir kişinin gelip, gazeteci Hrant Dink'i vuran kişinin oğlu olduğu yönünde ihbarda bulunduğunu bildirdiğini anlatan Ali Öz, şöyle devam etti:

“Ayrıca '156 Jandarma İmdat' telefonunu arayan bir kişi de aynı ihbarda bulunmuş. Bunun üzerine İstihbarat Şube Müdürü ve İl Merkez Jandarma Komutanını arayarak il emniyet müdürlüğü ile birlikte çalışmaları emrini verdim. Aynı gece geç saatlerde zanlının Samsun'da yakalandığını öğrendim. Daha sonra müfettişler geldi. Komutanlığımızda gerekli tahkikatlar yapıldı. Müfettişler gitmeden önce kapalı zarfla benden bazı bilgileri istediler. Ben bu bilgileri hazırlayarak gönderdim. İstanbul Cumhuriyet Savcılığınin bizden istediği bilgiler de gönderildi.”

Mahkeme Başkanı Tülin Ertuğrul Özkan'ın, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde “Görevi kötüye kullanma” suçundan yargılanan Jandarma Kıdemli Başçavuş O.Ş ve Uzman Çavuş V.Ş'nin ifadelerini okumasının ardından, Albay Ali Öz, şunları kaydetti:

“O.Ş. ve V.Ş'nin söylediği gibi olay öncesi bana bir bilgi geldiğini hatırlamıyorum. Toplantıda herhangi bir şekilde söylenmedi, konu gündeme gelmedi. Gerçekten ben hatırlamıyorum. Öyle bir istihbari bilgi ellerine geçmiş ise zaten bu kişiler bu işin kursunu gören, eğitimini alan personel olup, ne yapabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Böyle bir konunun öğrenilmesi halinde bunun hemen kayda girmesi gerekirdi. Toplantıda gündeme getirilip getirilmemesi çok önemli değildir. Onların görevi böyle bir duyumu kayda aldıktan sonra şube müdürüne bildirmektir. Şube müdürü de bana bildirdiği takdirde ben gelen bilgiyi kabul edip, gereğinin yapılıp yapılmayacağına o zaman karar veririm. İstihbarat bilgileri bana ulaşmadan önce kayda girer. İşleyiş bu şekildedir. Benim anlatılanlar ile ilgili bilgim ve görgüm bu kadardır.”


AVUKATLARIN SORULARI


Albay Ali Öz, Dink ailesinin avukatlarından Ergin Cinmen'in, “M.Y, A.O.Ç, H.P, G.G, H.Y ve G.A'yı tanıyor musunuz? Bu kişilerle aranızda bir husumet oldu mu?” yönündeki sorusuna, “Bu kişiler benim personelimdi. Bu askeri bir konu olduğu için cevaplamak istemiyorum” dedi.

Avukatlardan Hakan Bakırcıoğlu'nun “Hrant Dink'i tanıyor muydunuz” sorusunu ise Albay Ali Öz, “Olaydan önce ne Hrant Dink'i ne de gazetesini tanımıyordum, bilgi sahibi değildim” diye yanıtladı.

Ali Öz, “Türkiye aleyhine yapmış olduğu konuşmalara tepki olarak Hrant Dink'in öldürülmesi meselesi bir terör olayı mıdır, terör suçu mudur, yoksa asayiş suçu mudur, asayiş olayı mıdır?” yönündeki bir soruya da “Eğer bireysel amaçla işlenmiş ise asayiş suçu, ancak 3-5 kişi bir araya gelip örgütlenerek bu suç işlenmiş ise terör suçu gözü ile bakarım. Ancak bunun değerlendirmesini yargı yapacaktır” yanıtını verdi.

Trabzon'daki Mc Donalds'ın bombalanması olayını hatırlayıp hatırlamadığının sorulması üzerine Ali Öz, “Ben hatırlamıyorum. Olay emniyet bölgesinde meydana gelmişti. O tarihte Trabzon'da olup olmadığımı da bilmiyorum” dedi.

Bunun ardından avukatların “Hafıza sorunu yaşıyor musunuz” yönündeki sorusunu ise Ali Öz, “Herhangi bir sorunum yoktur” diye yanıtladı.

Bu arada, Albay Ali Öz, mahkeme salonu çıkışında gazetecilerin davaya ilişkin soruları üzerine, “Şu an askeri görevliyim. Belki emekli olunca konuşuruz, belki de kitap yazarız” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 15:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?