7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Altın Karagöz Gürcistan'ın

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 22.'si düzenlenen 'Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması'nda 'Altın Karagöz' ödülünü Gürcistan kazandı. 

16 ülkenin katıldığı yarışmada 2. Yunanistan ile 3 . Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dansçılarının birbirlerini tebrik etmesi, binlerce seyirci tarafından ayakta alkışlandı. 

Bursa'nın simgelerinden biri haline gelen, dünyanın halk dansları alanındaki en uzun soluklu etkinliği Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması'nda yine barış rüzgarları esti. Dünyanın dört bir yanından gelen 16 ülkeden 600 yarışmacının 1 hafta boyunca Bursa'yı saran gösterilerinin ardından altın, gümüş ve bronz 'Altın Karagöz'ü kazananların belirlendiği final gecesi muhteşem görüntülere sahne oldu. Açık Hava Tiyatrosu'nu tıklım tıklım dolduran sanatseverlerin alkışlarıyla coşku kattığı yarışmanın finalinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Turan'ın başkanlığında Türkiye, Slovakya, Macaristan, Almanya ve Makedonya'dan oluşan uluslararası jürinin belirlediği 1.'yi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin açıkladı. Başkan Şahin'in Altın Karagöz'ün Gürcistan'ın kazandığını açıklamasının ardından Açık Hava Tiyatrosu'nda büyük coşku yaşandı. 

Dereceye girenlerin açıklanmasının ardından coşkunun doruğa çıktığı törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, yarışma sebebiyle Bursa'ya gelen tüm ekiplerin gönüllerin birincileri olduğunu söyledi. Başkan Şahin, "Bursa'da gösteri yapan tüm ekipler, 7 gün boyunca dostluk, kardeşlik ve barışın renklerini oluşturdu. Farklı ülkelerin geleneksel kültürünü bir kez daha kentimizde harmanladık. Siyasi arenada bir araya gelemeyen ülkelerin temsilcilerini kültür ve sanat platformunda bir araya getirdik. 22 yıldır olduğu gibi dünyaya barış mesajlarını Bursa'dan gönderdik. Konuklarımız gerek danslarıyla gerekse müzikleriyle yaşadıkları coğrafyanın sıcaklık ve samimiyetini Bursa'ya taşıdılar" dedi. 

Yarışmada en zor görevin jüriye düştüğünü ifade eden Şahin, "Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması bizim için kaybedeni olmayan bir yarışmadır. Kentimizde misafir ettiğimiz tüm yarışmacıların, ülkelerinde Türk halkının 'dostluk elçisi' olacaklarına inanıyorum. Her bitiş ayrılığın hüznünü taşır içinde. 

Artık geride kalan yarışmamızda edindiğimiz dostluk bağları yanımıza kar kalacak. 22 yıl önce yakılan bu meşale dünya barışına da ışık tutmaya devam edecektir" diye konuştu. 

Altın Karagöz'ü kazanan Gürcistan 5 bin dolar, Gümüş Karagöz sahibi Yunanistan 3 bin dolar, Bronz Karagöz'ü yavru vatana taşıyan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) de bin dolar ödülün sahibi oldu. Yarışmada 2. olan Yunanistan'ın ödülünü Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel ve Sanatlar Genel Müdürü Mustafa Atalar, 3. KKTC'ninkini Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) Başkanı Ahmet Erdönmez verdi. Yarışmada 2. Yunanistan ile 3. KKTC'nin dansçılarının birbirlerini tebrik etmesi, Açık Hava Tiyatrosu'nu dolduran binlerce seyirci tarafından ayakta alkışlandı. BKSTV Genel Sekreteri Akif Koçyiğit de, tüm ekiplere yarışmanın simgesi Karagöz'ün tablosunu ve Bursa'yı anlatan kitap ve CD verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 16:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?