7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Araç muayenesinde özel sektör devri

Bursa'da araç muayene hizmeti özel sektöre devredildi.
Büyükşehir sınırlarında Kestel ve Gemlik ilçelerinde, ayrıca Orhangazi, İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde olmak üzere toplam 6 istasyon, cumartesi günleri de dahil olmak üzere sabah 08:30 ila 22:30 saatleri arasında kontrollere başladı. İstasyon olmayan ilçelere de daha evvel olduğu gibi belli zamanlarda seyyar kontrol ekipleri özel sektör tarafından gönderilecek. Görükle ve Yıldırım Otosansit'teki eski resmi istasyonlar ise kapandı.
Vatandaşlar, muayene harcını yatırmak için artık vergi dairesine de gitmeyecekler. Muayene harcını ve Maliye Bakanlığı'na olan vergi ve ceza borcunu da istasyondan ödeyebilecekler.


Kestel'de Bursa merkezdeki araçlara hizmet verecek özel istasyon Ankara Yolu altında Kestel Organize Sanayi Bölgesi'nde Üçge fabrikasının altında faaliyet gösterecek. 6 aracın aynı anda kontrol edilebileceği istasyonda otobüs kamyon gibi büyük araçlar için eskiden olduğu gibi 138 YTL'ye, otomobil, minibüs, kamyonetler 103 YTL'ye, traktör ve motorsikletler 54 YTL'ye muayene olacak. Her yıl muayene ücretleri Maliye Bakanlığı'nın resmi harç ve vergilerdeki artış oranında zamlanacak. 2009 yılında muayene ücretleri yüzde 12 artacak.


Karayolları Bursa Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Yalova'da geçen temmuz ayından bu tarafa özel sektöre devredilen muayene hizmetinin 22 Kasım itibariyle Bursa vilayetinde 6 yeni özel istasyona verildiğini bildirdi. Ayrıca Balıkesir, Kütahya, Çanakkale ve Bilecik'te de aralık ayında özel sektöre ait istasyonlar devreye alınarak, Karayolları muayene hizmetinden tamamen çıkacak. Özel sektör de, kontrolleri lisansı tehlikeye girmemesi için çok titiz yerine getirecek.

Hizmetin özel sektöre devredilmesi ile araçlardaki kontrol noktaları da arttırıldı. Ulaştırma Bakanlığı, el yordamıyla ve özel istasyonlarda cihazla yapılması mecburi kontrol noktalarını da 100'e çıkarttı. İstasyonlarda fren, far, egzoz, gürültü miktarı, direksiyon boşluğu ölçülmesi cihazlar ve bilgisayar programları yardımı ile yapılacak. Araçların muayenesinde başta fren sisteminde olmak üzere belirlenen büyük eksiklikler 'ağır kusur' sayılacak ve bu araçların muayenesi yapılmayacak. Bu araçlara eksiklerini gidermesi için 1 ay mühlet verilecek. Bu dönemde muayene işleminin tamamlanmaması halinde araçların plakaları polis kayıtlarına girecek.
Yeni uygulamada, muayene olan araçların bilgileri sisteme kaydedilecek. Bu sayede aracın tekrar muayene zamanı geldiği yazılı olarak araç sahibine hatırlatılırken, muayenesiz araçlar da polis kayıtlarına geçerek, otomatik plaka okuyan sisteminden ceza kesilebilecek.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 13:27:59
Güncelleme :21 Kasım 2008 Cuma 14:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?