8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

As Merkez'de dünya rekoru kırıldı

Hız aşırtma (overclock) dünya rekorunun sahibi bilgisayar mühendisi Murat Özsaygılı, kendi rekorunu As Merkez'de kırdı.

Bugüne kadar hız aşırtma (overclock) alanında pek çok rekora imza atarak Türkiye'nin adını dünya çapında bir kez daha duyurmayı başaran, "Türkiye Overclock Takımı" üyesi Murat Özsaygılı, yeni rekor denemesini As Merkez'de gerçekleştirdi. 

"As Merkez Çılgın Teknolojix Günleri"ne katılarak heyecanlı bir gösteri yapan Murat Özsaygılı, ziyaretçilerin meraklı bakışları arasında kısa devre tehlikesine karşı sıvı nitrojen kullanarak soğuttuğu işlemciyi fabrika çıkış hızının tam 2 katı hızla çalıştırdı.
Özsaygılı, böylece 2005 yılında fabrika çıkış hızından yüzde 90 daha hızlı çalıştırdığı bilgisayar işlemcisini yüzde 100 daha hızlı çalıştırmayı başararak kendi rekorunu kırdı. 

6.2 Ghz'lik hızı yakalayan Murat Özsaygılı'nın, "Dünya çift çekirdekli işlemci ile iki çekirdek birden aktif halde iken çıkılabilmiş en yüksek hız rekoru" halen kırılamadı. Dünya rekortmeni Özsaygılı, "Bu hızlarda Windows'ta çeşitli işlemler yapabiliriz. Örneğin, video izleyebiliriz, oyun oynayabiliriz. İnsanların evde sıvı nitrojeni kullanma şansı yok ama klimaların işlemcilere uygulanma şansı var. Bu konuyla ilgili çalışmalar var. Eksi 60, eksi 70 derecede işlemciyi çalıştırarak evimizde
kullanabiliriz. Biz bu rekorlara 2005 yılında başladık. O zamanlar Japonlar bu alanda çok ileriydi. Deneme yanılma yöntemleriyle ilk defa 7 giga hertzin üzerine çıktık. Ardından çok sayıda rekorlarımız geldi. Şu anda çok hız rekorumuz mevcut durumda" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 11:27:01
Güncelleme :24 Kasım 2008 Pazartesi 11:36:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?