7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Atık yağlar biodizele dönüştürülüyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, hem çevreyi korumak, hem ekonomiye katkı sağlamak için evlerde ve çeşitli iş yerlerinde kullanılan atık yağlar belediye tarafından toplanıyor. 

Sinanbey Mahallesi Yenişehir Caddesi üzerindeki bir yemek sanayi firmasının önünde basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş kampanyanın startını verdi. Daha önce de insana ve çevreye son derece zararlı olan atık pilleri toplamak için kampanya düzenlediklerini, 25 noktaya kutu yerleştirerek halkın kampanyaya katılmasını sağladıklarını anlatan Aktaş, "Diğer bir kampanyamız ise kaynakta ayırma ve geri kazanım projesidir. Bu proje ile cam, kağıt ve her türlü ambalaj atığını diğer atıklardan ayrı topluyor, ekonomiye geri kazandırıyoruz. Devam eden bu kampanya çerçevesinde aylık 500 kilogram ambalaj atığı toplama derecesine ulaştık. Şimdi de çevreye atılan çeşitli bitkisel yağları toplayarak ekonomiye tekrar kazandırmayı hedefliyoruz" dedi. 

Lavaboya dökülen 1 kilogram bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğine dikkat çeken Aktaş, bitkisel atık yağların kanalizasyon sistemlerinde daralmalara yol açtığını, denizlerde denizanası oluşumunu artırarak çevre kirliliğini hızlandırdığını, ekolojinin bozulmasına sebebiyet verdiğini söyledi. Aktaş, Türkiye'nin 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağ tüketimi ile Avrupa'nın en çok bitkisel yağ kullanan üçüncü ülkesi olduğunu, her yıl 350 bin ton bitkisel yağın tabiata bırakıldığını anlattı. 

Aktaş, "Evlere 2.5 ve 5'er litrelik, işyerlerine ise 45'er litrelik atık yağ toplama kapları dağıtacağız. Böylece çöpe giden bitkisel yağlar işlem merkezinde biyodizele dönüştürülüp, araçlarda yakıt olarak kullanılacak" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 16:18:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?