7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Atık yağlar kontrol altına alınmalı

Tabiata bırakılan bir litre atık yağın 800 bin litre suyu kullanılamaz hale getirdiği bildirildi.

Bursa'da, Tayyare Kültür Merkezi'nde Çevre ve Orman Bakanlığı, PET - DER ve Bursa Çimento A.Ş. iş birliğiyle düzenlenen seminerde, atık yağların tekrar kullanılması ve geri dönüşümü hakkında bilgi verildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcisi Esin Hamarat, "Atık yağı ile geri dönüşüm sağlamak mümkün. Türkiye'de böyle bir imkan olursa, hem ekonomik yönden, hem de sağlık yönünden büyük kazançlar elde edeceğiz. Bu nedenle atık yağın kontrol ve kayıt altına alınması gerekir. Atık yağ üreticileri, analizini yapmak ve hangi kategoride olduğunu belirlemek zorundadır. Türkiye'de açığa çıkan atık yağların büyük bir çoğunluğu motor yağlarıdır. Atık motor yağlarını yetkilendirilmiş kuruluşların lisanslı araçları toplayabilecekler. Atık yağlar geri dönüşüm standartlarına uygun olarak kazandırılır" dedi.

Daha sonra söz alan PET - DER Atık Operasyon Müdürü Aydın Özbey ise, "Atık yağlar enerji ya da yakmak için kullanma şekliyle geri kazandırılıyor. Türkiye'de çeşitli firmalar yılda 150 bin ton atık yağ üretmektedir. Bildiğimiz üzere 1 litre atık yağ, 800 bin litre suyu kullanılamaz hale getirebiliyor. Bu da suya ihtiyaç duyan hayvanları olumsuz etkiliyor ve nesillerinin tükenmesine sebep oluyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 18:46:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?