7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Atık yağlara dikkat!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları atık bitkisel yağların kontrollü kullanımı konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) işbirliğiyle Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, atık bitkisel yağların çevreye verdiği olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması konusu ele alındı. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik hükümlerinin Bursa'nın tamamında etkin bir şekilde uygulanmasının sağlanması amacıyla fikirlerin paylaşıldığı toplantıda, Türkiye'deki ve dünyadaki atık bitkisel yağların durumu da incelendi. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Subaşı, konuşmasında, atık yağların çevreye zarar vermeden bertarafının sağlanması için lisanslı işletmelere başvurulması gerektiğini hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hatice Ünlü ise Bursa'da atık bitkisel yağların yönetimi ve denetimi konusundaki deneyimlerini aktardı. Bitkisel atık yağların dikkatli toplanmamasının önemli problemler meydana getirebileceğine temas eden Ünlü, lisanssız firmalarca toplanması halinde atık yağların çöpe, sulara ve toprağa karışabileceği ve sonucunda da hava kirliliği oluşabileceğini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından pilot bölge olarak belirlenen bölgelerde çalışmalar yapıldığını ifade eden Ünlü, yönetmelik gereği belediyelerce alınacak tedbirleri de anlattı. 

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nde görevli Çevre Mühendisi Serhan Aker'in 'Atık bitkisel yağların kontrolü yönetmeliği' konusunda bilgiler verdiği toplantıda, Uludağ Üniversitesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Cevdet Demir, 'Yağların kullanım esnasındaki değişimleri, zararları ve kontrol yöntemleri', Dr. Yahya Ulusoy da 'Dünyada atık bitkisel yağ toplama organizasyonları ve değerlendirilmesi' konularında incelemelerini anlattı. Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Başkanı Tamer Afacan'ın ise 'Ulusal sorumluluk projesi' hakkında bilgiler verdiği toplantıda uzmanlar, vatandaşları atık bitkisel yağların kontrollü bertarafı konusunda duyarlı davranmaya davet etti. Kontrollü olarak yok edilmeyen atık yağların sağlığı ciddi oranda tehdit edebileceğine işaret eden uzmanlar, katılımcılara "Sizler, bizim denetimcilerimiz olmalısınız. Atık yağlara karşı tedbirli olmak ve daha sağlıklı yaşam alanları üretmek için birbirimize destek olmalıyız" mesajını verdiler.

.
Yayın Tarihi : 19 Mart 2008 Çarşamba 14:00:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?