7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

AVM'lere hırsız ve sahte para uyarısı

Bursa polisi yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi Bursa'daki AVM yöneticilerini bir araya getirip, çalışanları hırsızlar ve sahte paracılara karşı uyardı. 

Uyarı amaçlı yapılan toplantıya katılan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Şube Büro Amiri Ali Altınsoy, mağaza çalışanlarına sahte parayı anlama hususlarında bilgiler verirken vatandaşları da bayram alışverişi yaptıkları sırada elleri kolları poşetlerle doluyken para alışveriş yapmamaları, sahte para aldıklarını anladıkları an 155 polis hattını arayıp yada en yakın polis merkezine giderek ihbarda bulunmalarını istedi. Toplantıya katılan diğer konuşmacı Güven Timleri Büro Amiri Zafer Baybaba ise özellikle kadınları alışveriş sırasında bebek arabalarının kenarlarına çanta asmamaları ve kabinlerde kıyafet denerken çantalarını kabine asmayıp alışverişe beraber çıktıkları kişilere emanet etmelerini istedi. 

Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği tarafından Ataevler'deki Magazin Autlet Center Basın Kültür Sarayı nikah salonunda düzenlenen alışveriş merkezleri çalışanlarına yönelik "alışveriş güvenliği" konulu toplantıya Bursa'daki AVM'lerin yetkilileri ile çok sayıda çalışanı katıldı. Toplantıda ilk önce toplum destekli polislik tanıtılıp toplum destekli polisliğin hedefleri anlatıldı. Polis memuru Cenk Ati, "Biz sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlar arasında bağ oluşturup suçlar
oluşmadan suçu teşvik edecek unsurlar nasıl ortadan kaldırılır bunları tespit ederek daha güvenli bir toplum oluşturmak için çalışıyoruz" dedi. 

AVM yetkilileri ve çalışanlarını bayram öncesi sahte paracılara karşı uyaran Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Şube Büro Amiri Ali Altınsoy, sahte paranın nasıl ayırt edileceği konusunda bilgiler verdi. Ali Atınsoy, "Sahte para olaylarına bayram alışverişi yapılan mekanlarda sıkça rastlanıyor çünkü paralar bu tür yerlerde süratle el değiştirdiğinden paranın nerden geldiği konusunda bir fikrimiz olmuyor" diye konuştu.

PARALARIN ÜZERLERİNDEKİ KABARTMA VE DEĞİŞİK RENKLERDEKİ FLİGRAMLARA DİKKAT EDİN 

AVM çalışanlarını ve vatandaşları sahte parayı gerçeğinden nasıl ayırt edecekleri konusunda uyaran emniyet amiri Ali Altınsoy, "Banknotlar üzerlerindeki kabartma baskılarına dikkat etmek lazım. Kaliteli para kağıttan olmaz. Kumaş liflerinden oluşur. Birbirine sürtüldüğünde kendine has kaba bir sesi vardır. Kağıt sesi gibi değildir" dedi. 

Öte yandan banknotların üzerinde bulunan gizli görüntüler ile farklı açılardan bakıldığında renk değiştiren mürekkebin bulunduğunu anlatan Altınsoy, "Her banknotun arka yüzünde kesik gümüş renkli emniyet şeridi bulunur. Bu şerit her iki taraftan okunabilen TCMB yazısını oluşturur. Ayrıca banknot göz hizasına getirilip farklı açılardan bakıldığında TC ibaresi ile ay yıldız ya da Türkiye haritası gibi gizli resimler belirir. Kalpazanlar banknotların bu özelliğini kolaylıkla taklit edemezler. Özellikle para alışverişlerinde 50 lik ve 100'lük banknotları alırken bu özelliklerine dikkat etmelisiniz" diye konuştu.

"BEBEK ARABASINA ÇANTA ASMAYIN KIYAFET DENERKEN KABİNE ÇANTA BIRAKMAYIN" 

Kapalıçarşı, uzunçarşı ve alışveriş merkezlerinin yaklaşan bayram öncesi hırsızların en çok rağbet gösterdikleri yerler olduğunu belirten Güven Timleri Büro Amiri Zafer Baybaba ise alışveriş yaparken kendinden geçen bayanları daha dikkatli olmaları hususunda uyarıp çantalarını nasıl taşımaları gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi. Bebekli bayanların alışveriş sırasında bebek arabasının içerisine yada kollarına çantalarını asıp alışveriş ile ilgilendiklerini sonrada çantalarını bulamadıklarını belirten Baybaba "Bebek arabasıyla birlikte alışveriş merkezine gidiyoruz. Ancak içerisinde değerli eşyalarımızın bulunduğu çantalarımızı arabaya asıyoruz. Kalabalık mekanlarda hırsızın bu çantayı alması 2 saniye gözden kaybolması da 10 saniye sürüyor. Bayanlar özellikle kıyafet denerken çantalarını kabine asıyor yada bırakıyor. Bayanlar çantalarını kabine asmak yerine birlikte alışverişe çıktıkları kişilere emanet etsinler. Gençler sırt çantalarında değerli eşya taşımasınlar bayanlar çantaları görebilecekleri şekilde kollarının arasına alıp taşısınlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 21:49:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?