7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Avrupa'nın tekstilde tercihi; Türkiye

Çin'in tekstil ürünlerindeki kalitesinden memnun kalmayan ve stoklu çalışmak yerine küçük alımlar yapmaya başlayan Avrupalı firmalar, tekrar Türkiye'ye yönelmeye başladı.

Durumun gösterildiği gibi kötü olmadığını söyleyen Türk tekstil üreticileri, müşteri potansiyelinin hiç olmadığı kadar arttığını belirtti.

Yaşanan küresel kriz sebebiyle stok yapmak yerine küçük alımlar yapmayı seçen Avrupalı tekstil firmaları, tekrar Türk firmalarıyla çalışmayı tercih etmeye başladı.

Avrupalı firmaların Çin ile çalışmayı denediğini fakat memnun kalmadığını ifade eden Barutçu Tekstil'in sahibi Lütfü Barutçu, "Avrupa'daki firmalardan Çin hakkında çok sayıda şikayet duyduk. Avrupa'daki firmalar yaşanan kriz sebebiyle büyük alımlar yapamıyor. Küçük alımlar yapan firmalar için de Çin artık cazip gelmiyor. Nakliye işlemi bile ürünlerden pahalıya geliyor. Öte yandan Avrupalı firmalar Çin ürünlerinin kalitesinden memnun değil. Müşteri memnuniyetini sağlayamıyorlar. Bu yüzden Türkiye hem Avrupa'ya yakınlığı hem de üretimdeki kalitesiyle tekrar cazip hale gelmeye başladı. Müşteri potansiyeli hiç olmadığı kadar arttı. Uzakdoğu ile çalışanların tekrar Türkiye'ye yöneldiğini görüyoruz. Yani kriz, sektörümüze fırsatlar sunuyor. Bunları kesinlikle kullanmalıyız. Sektörden kaçmak yerine yatırım yapıp Ar-Ge çalışmalarına önem vermeliyiz" dedi.

Daha hızlı iş yaparak sektörün krizden karlı çıkabileceğini vurgulayan Barutçu, Türkiye'nin de Avrupa'nın Çin'i olduğunu, yabancı firmaların günübirlik gelerek çalışmaları daha rahat kontrol edebildiğini söyledi.

Tekstil sektörünün ihtiyaçlarının bulunduğunu kaydeden Barutçu, "15 senede Avrupa'nın istediği üretimi yapar hale geldik. Vasıflı işçi ihtiyacını giderir, pazarlama yönüne yatırım yapar ve altyapıya önem verirsek 5 yıl içinde İtalya gibi tekstilde güçlü olabiliriz. Sonuçta İtalya'da tekstil, eğitimli kişiler tarafından yürütülüyor. Bizde ise eğitimsiz yöneticiler tarafından yürütülüyor. Tekstilden vazgeçmek yerine, yatırım yapmak gerekir" diye konuştu.

Kriz söylentilerinden bazı çevrelerin çıkar sağlamaya çalıştığını belirten Lütfü Barutçu, "Medyayı kullanarak olmayan bir şeyi varmış gibi gösteriyorlar. İnsanlara, 'Açım aç' dedirtip midesine kadar gösteriyorlar. Bazı çevreler ürünleri ucuza alabilmek için kriz lafını büyütüyor. Böyle olunca yönetici yanındakilere, 'Güle güle' diyor. Bunu yapmasına rağmen kurtulamayınca da elindekileri yarı fiyatına çıkarıyor. Amerika, ikiz kulelerinin vurulmasının ardından bir tane ceset görüntüsünü medyaya yansıttı mı? Bizim yöneticilerimiz de bu konuda hassas davranmalıdır. Bugün tüccar tüccara borçludur. Bankalar, firmaları finanse etse sorun biter. Bankalar 4-5 ay önceki finansmanı sağlasa ortada hiçbir sıkıntı kalmayacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 10:36:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?