7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Ayak parmağı el parmağı oldu

Bursa'da, pres makinesinde baş parmağı parçalanan işçinin eline 11 saat süren ameliyatla ayağından parmak nakledildi.

Türkiye'de 5'ncisi yapılan bu ameliyat sonrasında hasta parmağını bir yıla kalmadan eskisi gibi kullanabilecek. Bursa'da, 4 ay önce koltuk fabrikasında çalışan 28 yaşındaki Yasin Çiçek'in baş parmağı pres makinesinde parçalandı. Yapılan ilk cerrahi müdahalede Çiçek'in kopan parmağı parçalandığı için yerine dikilemedi. Üç aylık iyileşme döneminin ardından Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adnan Erdem, hastaya ayağından nakil yapılabileceğini söyledi.

İlk etapta hastanın çekindiği için öneriyi kabul etmediğini ifade eden Op.Dr. Adnan Erdem, "Hasta 3 ay sonra bana kendisi nakil yaptırabileceğini söyledi. Pres yaralanmaları yeniden nakillerde en talihsiz yaralanmalardır. Hasta, kaza sonucu elin fonksiyonunun neredeyse yarısını yerine getiren baş parmağını kaybetmişti. Kopan parçayı yeniden değerlendirdik ancak nakile uygun olmadığını gördük" dedi.

Ayaktan ele nakil yapılmasının dünyada ve Türkiye'de örneklerini gördüklerini anlatan Erdem, şöyle konuştu: "Bursa'da ilk kez yapılacak bir ameliyattı ve hastada ameliyatı kabul etti. Sağ elinin baş parmağına, sol ayağının ikinci parmağını 11 saat süren ameliyatla naklettik. Teknik açıdan kolay geçen başarılı bir ameliyat oldu. Şimdi 6 hafta sonra elindeki aletleri çıkaracağız ve yapılacak fizik tedavi sonrası bir yıla kalmadan hasta parmağını eskisi gibi kullanabilecek."

NAKİL TEKNİK AÇIDAN DÜNYADA BİR İLK
Erdem, ayaktan ele parmak nakillerinde standart olarak tek atar damar kullanımının literatürde yeterli göründüğünü belirterek "Biz bu hastada daha güvenli olması için ikinci bir arter sistemi daha yaptık. Böylece taşıdığımız parmak hem sırttan hem de karından gelen iki ayrı atar damar sistemiyle beslenmiş oldu. Çünkü bu tip ameliyatlarda, özellikle erken dönemlerde atar damarın tıkanması veya parmağı yeterince besleyememesi, sık görülen sorunlar arasında yer alıyor. İki atar damar sistemini dahil ederek, bu riski çok azaltmış olduk. Ayrıca ayak parmağının atar damar sistemi, işaret parmağının atar damar sistemine ters akımlı olacak şekilde birleştirildi. Böylelikle eldeki sistemin işleyişine, en az zarar verilmiş oldu. Bu yöntem, dünya tıp literatüründe ilk kez yapıldı."

Erdem, bu ameliyatın sadece kazalarda değil doğuştan parmağı olmayan çocuklar için de yapılabileceğini de sözlerine ekledi. Bir yıllık evli olan 28 yaşındaki Yasin Çiçek ise başta aklına yatmadığı için nakli kabul etmediğini, ancak anlatılanlar doğrultusunda ameliyata ikna olduğunu söyledi.

Psikolojik olarak kötü etkilendiğini belirten Çiçek, şöyle konuştu: "İnsanların elimi görüp iğrenmesinden çekindim. En azından görsel açıdan iyi olacak. Ama şu an parmağı ve dokunduğum şeyleri hissedebiliyorum. Doktorum da normal kullanabileceğimi söylüyor. Sabırsızlıkla iyileşmeyi bekliyorum. Ayağımda ise bir sorun yok."

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 16:05:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?