7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Ayasofya'da yeniden restorasyon

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Ayasofya Camii'nde 2007 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının yıl başına kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Minarenin kara sıva ile kaplanması üzerine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri, yaptıkları incelemeler sonrasında Ayasofya Camii'nin restorasyonunda düzenlemeye gitmişti.

İlk olarak İznik Köylere Hizmet Götürme Birliğinin yaptırdığı proje kapsamında restorasyonuna başlanması gereken Ayasofya Camii'nin projesini Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü yeniledi. Yeniden başlayan tadilatın sene sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Minaredeki beton sıva kaldırılırken, minareye derz dolgu yapıldı. Yine çatı kısmındaki yağmur olukları yeniden yapılırken, tarihi dokunun yan kısmında bulunan kümbetlerin üzerinde bulunan beton dolgular kaldırılarak kiremit döşenecek. Yeni yapılacak işlemlerde ise orijinal camlar açılacak. Ayrıca Ayasofya'nın 4 yanı kamera sistemi ile donatılacak.

Halen şantiye görünümünde olan Ayasofya Camii, geçtiğimiz haftalarda İznik'e gelen TURSAB üyeleri tarafından ziyaret edilmişti. İçeride bulunan yer mozaği yenilenen Ayasofya halen yerli ve yabancı ziyaretçilere kapalı tutulurken, müteahhit firma, içeride bir nöbetçi ve biri pitbul 2 köpekle güvenliği sağlıyor. Tarihi dokuda keşif çalışmaları yapan Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, çalışmaların koordineli biçimde sürdürüleceğini belirtirrken, restorasyonun 14 Aralık 2008 tarihinde bitirileceğini söyledi.

Milattan sonra 325 yılında ilk konsüle ev sahipliği yapan ve 3 tanrı (teslis) akidesinin kabul edildiği Ayasofya, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından 375.000 YTL'ye ihale edilmişti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 10:54:07
Güncelleme :13 Kasım 2008 Perşembe 11:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?