7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Ayıların kış uykusuna yatmadı

Karacabey ilçesinde bulunan ayı barınağı ile Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki ayıların aralık ayı gelmesine rağmen halen kış uykusuna yatmadıkları bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Nilüfer Aytuğ, ayıların bir kısmının bu yılı uykusuz geçirebileceğini söyledi. Kendilerine ayrılan 110 dönümlük arazide birbirleri ile oynayıp hayatlarına devam eden dansçı ayıların havaların sıcak gitmesi sebebiyle kış uykusuna yatmamış olabileceğini dile getiren Aytuğ, ayıların kış uykusuna yatması için yiyeceklerini kıstıklarını belirtti.
Ayıların normalde kasım ve aralık aylarında kış uykusuna yatması gerektiğini söyleyen Aytuğ, "Bu ayılar nisan veya mayıs aylarında uyanır. Ancak şu an ayıların birçoğu gıda arayışı içinde. Bugünlerde hareketlerinin yavaşlaması gerekirdi. Şu anda 8-7 tane ayı, yüksek bölgelere çıkıp veya kazdıkları inlere girerek 1 hafta 10 gün gibi kısmi uykuya yatıyor" dedi.

Ayıların kış uykusuna gıda bulamadıklarını zamanlarda yattığına dikkat çeken Aytuğ, "Ayıların yazın aylık gıda alımları 18 bin kaloriyi buluyor. Kışın bunu düşürüyoruz. Yiyeceği azaltmamız sayesinde 4 yıldır kış uykusuna yatan ayıların sayısında artış oldu. Bu sayede bazı ayıların 2-3 ay süren uyku süreçleri oldu. Bazıları 10 günde bir gıda almaya geliyordu. Bu yıl ilerleyen günlerde ayıların en az yarısının kış uykusuna yatmasını umuyoruz. Şu an soğuk ülkelerdeki birçok ayı kış uykusuna yattı" diye
konuştu.

Boz ayıların genelde kış uykusuna yatmadığının bilindiğini belirten Aytuğ, kışın sert geçmesi halinde birçok ayının kış uykusuna yatabileceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2008 Cuma 15:56:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?