7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bacağı kırılan deveye operasyon

Muğla Turgutreis'te düzenlenen deve güreşlerinde çatal kapana giren ve urgancı tabir edilen vatandaşların ayırmak istediği sırada arka bacağının üzerine düşerek yaralanan Karahasan isimli deve, Bursa'da tedavi edildi. Sol arka bacağında kırık tespit edilen şampiyon deve için Veteriner Fakültesi'ndeki öğretim üyeleri ve görevliler seferber oldu. 

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniklerine Muğla'nın Milas ilçesinden kamyonetin kasasında getirilen şampiyon deve, veteriner kontrolünden geçti. Yaklaşık 7 saatlik yolculuğun ardından Bursa'ya getirilen deve uysallığıyla dikkat çekti. İlk olarak veterinerlerin önünde bir süre yürüyüş yapan 14 yaşındaki "Karahasan" isimli erkek deve, ardından veteriner hekim Göksel Çeçen tarafından kontrol edildi. Ancak bacağındaki acı sebebiyle buna izin vermeyen ve çifte atan şampiyon deve, sahibi Hasan Demirtaş ve çevredeki vatandaşlar tarafından hörgücünden sallanarak yan yatırıldı. Açık havada ilk olarak röntgeni çekilen ve ardından anestezi yapılan devenin yürüyüşünde bir düzelme olmayınca bu sefer ultrasona alındı. Uzun süren araştırmalar sonrasında Karahasan'ın, deve güreşlerinde çatal kapana girdiği sırada ayrılmak istenirken sol arka bacağı iğne kemiğinin her iki ucundan da kırıldığı tespit edildi. Kan ve idrar tahlilleri alınan deve, ardından geldiği araca tekrar yüklenerek geri gönderildi. 

Deve sahibi Hasan Demirtaş, Muğla'nın Turgutreis beldesinde 4 Mart 2007 tarihinde düzenlenen deve güreşlerinin ardından devenin ayağında aksama oluştuğunu söyleyerek, "Bu zamana kadar tedavi uyguladık ancak bir sonuç alamadık. Daha kötü olmaması için Bursa'ya getirdik" diye konuştu.

Geç kalınan deve için fazla yapılacak çok şey olmadığını ifade eden Veteriner Göksel Çeçen ise, "Mart ayında yarış sırasında zorlanması olmuş. Buna bağlı olarak arka sol bacağında topallık şekillenmiş. Yaptığımız klinik muayenelerde kemiklerin bir tanesinde kırık tespit ettik. Bu kırık nedeniyle hayvan zorlanıyor ve aynı zamanda diz ekleminde üreme söz konusu. Bu üreme kronik bir olay olduğunu bize gösteriyor. Bu üreme sebebiyle hayvanın performansı etkileniyor. Şimdi ona yönelik radyolojik ve
ultrasonrafik muayeneleri yaptık. Bir kaç ilaç uygulamasıyla tedaviye başlayacağız. İlaç tedavisiyle en azından hayvanın acısını dindireceğiz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 12:43:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?