7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bakan Günay, İznik'te

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İznik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümü kutlamalarına katıldı. 

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali'ne katılmak üzere Bursa'ya gelen Bakan Günay, festivalden önce İznik'te temaslarda bulundu. Bakan Günay, Bursa Valisi Şahabettin Harput, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ve birçok bürokrat ile kurtuluş şenliklerine katıldı. Bakan Günay, törenin ardından halen onarım aşamasında olan Ayasofya'yı gezdi. Günay, burada tarihi yapının kim tarafından yaptırıldığını, projenin fonksiyonunu yetkililere sordu. 

Müteahhit firma yetkilisi bu sorular karşısında zorlanırken, tarihi yapının belli özel kısımlarının restoratörler tarafından yapıldığını, onarımın da restorasyon değil koruma amaçlı yapıldığını kaydetti. 

Ayasofya'nın çok önemli yapılardan biri olduğunu söyleyen Bakan Günay, "1500 yıl eskiye giden, Anadolu'da önemli yapılardan ve inanç turizminin temel yapılarından biri. Hıristiyanlığın temelini oluşturuyor ve konsillerin toplanarak karar aldığı bir yer. Daha sonradan cami olarak kullanılmış ve ardından terkedilmiş. İznik'in işgali sırasında yakılıp yıkılmış. Kilise ve cami olarak da da kullanılsa ciddi tahribatlar görmüş. Bugün cami olarak kaydedildiği için vakıflar eliyle onarım yapılıyor ve Anıtlar
Kurulu tarafından denetleniyor. Bir yapıyı alıp tamir etmek restorasyon olarak algılanıyordu. Beton dökmek, çimento kullanmak gibi. Şimdi daha dikkatli malzemeler kullanılıyor. Aslını aynen ayağa kaldırmak yerine, bazen var olanı korumakla yetiniliyor. Bugün İznik Ayasofya'da esas olarak bir koruma planı uygulanıyor. Önceki dönemde yapılan yanlışların, çimento kullanmak gibi, yapı malzemesi kullanmak gibi hataların giderilmesine çalışıyoruz. İznik'te daha çok yapacağımız iş var. Bir kısmını yaptık. Son 2 yıl içerinde İznik'e özel idare, çeşitli kaynaklar ve bakanlıktan 6 milyon YTL'yi aşkın kaynak tahsis edildi. İznik Türkiye'nin önemli kültür merkezinden biri" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ GERÇEK BİR TURİZM ÜLKESİ YAPMALIYIZ" 

Bakan Ertuğrul Günay, İznik'in İstanbul ve Bursa'ya gelen ziyaretçilerin odak merkezi olduğunu belirtirken, ilçede konaklama merkezinin eksikliğine dikkat çekti. Günay, "Anadolu'da butik oteller var, onlardan buraya getirebilirsek kısa bir süre içinde doluluğu yakalarız. Biz Türkiye'yi gerçek bir turizm ülkesi yapmalıyız. Bunu her defasında söylüyorum. Bu da tarihi eserlerimizi ayağa kaldırmakla olur. Bunlara ne kadar önem verirsek o kadar markalaşırız" diye konuştu. 

Türkiye'de güneş, kum, deniz, termal, doğa ve tarih turizminin yanında inanç turizminin de bulunduğunu kaydeden Günay, "Türkiye değişik inançların filizlendiği bir ülke. Özellikle Hıristiyanlık açısından Tarsus gibi, Bergama, Meryem Ana, İznik gibi çok önemli simge noktalar var. İznik hakkında bizim medeniyetler buluşması projemiz var Birleşmiş Milletler çapında. Sayın Başbakan eş başkanlığını sürdürüyor. O yüzden İznik'in inanç merkezi özelliğini öne çıkarabilirsek bir barış merkezi olabilir" şeklinde konuştu.

"TÜLİN ŞAHİN'İ BEN SEÇMEDİM" 

Günay, Türkiye'nin yeni marka yüzü olarak seçilen Tülin Şahin konusunda ise, "Biz bir ajansla, bir ünlü sanatçımızın resmini, ismini, bizim reklamlarımızda özellikle değerlendirmek konusunda henüz bir karar vermedik. Bizim çalıştığımız bazı ajansların, bazı reklam kuruluşlarının bu tür gayretleri var. Ama bize sunulmuş şu ana kadar öyle bir şey yok. Benim de verdiğim öyle bir karar yok. Ancak bu konuda değerli bir sanatçıyı seçtiğim konusunda öyle bir haber okudum" dedi. 

Bakan Günay, daha sonra Süleyman Paşa Medresesi, Lefke Kapı, Roma Tiyatrosu ve Müze ve Çini Vakfı'nı ziyaret etti. Yapılan çalışmaları rahatça görmek için Lefke kapıda surların üzerine çıkan Bakan Günay inerken düşme tehlikesi atlattı. 

Korumalarının müdahale ettiği Günay, kendisinin inebileceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 18:53:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?