7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bakan Hilmi Güler, Bursa'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yenilenebilir enerji hususunda ciddi çalışmalar yapıldığını belirterek, rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kaynaklarının etkin olarak kullanılması için gerekli adımları attıklarını söyledi. 

ENVER motor hareketinin bilinçlendirme toplantısına katılmak üzere Bursa'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Valiliği ziyaret etti. Sanayide kullanılan enerjinin yüzde 70'inin motorlarda kullanıldığına dikkati çeken Bakan Güler, bu meseleye çözüm bulunduğu takdirde enerjide verimlilik noktasında önemli avantaj kazanılacağını belirtti. Bursa'nın her yönüyle zengin bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Bakan Güler, "Bursa'ya benim bakanlığım dönemimde önemli yatırımlar yaptık. Doğalgaz, elektrik kablolarının yer altına alınması gibi. Bursa için yepyeni bir enerji alt yapısı oluşturacağız. Biz lokum yerine Bursa'nın yeraltı, güneş ve rüzgar haritasını çıkarttık. Bursa'da yeraltı çok zengin. Rüzgar açısından da yatırım yapılabilir. Bedava enerjiyi iyi değerlendirmeli" dedi. Bakan Güler, Bursa ile ilgili çıkarttığı haritaları Vali Şahabettin Harput'a verdi. 

Vali Harput da, bir yatırımcının Bursa'ya rüzgar enerjisi santrali kurmak istediğini söyleyerek, bu yıl içinde böyle bir projenin temellinin atılabileceğini kaydetti. Harput, tesisin tam olarak yerinin netleşmediğini, Karacabey taraflarının uygun olabileceğini ifade etti. 

Valilik ziyareti sonrası Bakan Güler, eski bir dostu olan Hüseyin Hatipoğlu'nun Ulu Cami'de kılınan cenaze namazına katıldı. Cenaze namazının ardından Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Güler, tarihi binada Başkan Şahin ile bir araya geldi. Bursa'nın kişilikli bir şehir olduğunu vurgulayan Bakan Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da büyük önem verdiği iller arasında olduğunu belirtti. Bursa'nın altında 30 dan fazla maden ve mineral olduğunu dile getiren Bakan Güler, "Bursa'nın jeotermal kaynaklarını saymaya gerek yok. Rüzgar enerjisini de değerlendirmek için gerekli adımları atacağız. Rüzgar, güneş ve jeotermal kaynakların hepsi devreye sokulacak. Rüzgar ve güneş bedava enerji, üret ve kullan. 500 kilovatsaate kadar izinsiz kullanabilirsiniz. Bunu herkes kurabilir ve kendi enerjisini üretebilir. 500 kilovatsaat demek 150 daireye yeten bir enerjidir. Fazlasını bize satabilirsiniz. Yeraltı jeotarmal kaynaklarda ise MTA Bursa'da gereken çalışmayı yapıyor. Bursa'nın altında bir soba var ve bunu değerlendirmek gerekir. Ülke genelinde yapılan sondaj 1 milyon metreye indi. Bursa'da da yapılacak sondaj sonrası turizm, seracılık ve tıbbi çalışmalarda kullanılabilir. Güneş enerjisinde de evlerin üzerinde kiremit yerine güneş panelleri yerleştirerek, enerji üretebilirsiniz. Ayrıca tarım atıklarıyla da biodizel ve bioetanol elde edilebilir. Kısaca Bursa'da yok yok" şeklinde konuştu. 

Bakan Güler, Gemlik'te yapılması planlanan termik santrali hakkında bilgisi olmadığını kaydederek, "Termik santrallere de kötü bakılmamalı. Önemli olan kömürü doğru işlemek. Artık eskisi gibi çevreye etkisi kalmadı. Gerekli tedbirler alındıktan sonra termik santralde oldukça önemli" diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de, Bursa'nın son 5 yılda fotoğrafının değiştiğini belirterek, her türlü hizmete layık olduğunu kaydetti. Şahin, Bursa'nın yıllardır İstanbul'un arka bahçesi olarak anıldığını artık kendi başına bir kimlik kazandığını açıkladı. Başkan Şahin ve Vali Harput, Bakan Güler'e İznik çinisi bir tabak ve vazo hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 20:34:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?