7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Başbakan'dan şimdi de 'soba' sözü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir zaman etnik ve bölgesel ayrımcılık yapmadıklarını, ülkenin her yerine eşit şekilde hizmet götürmenin gayreti içinde olduklarını ifade ederek, "Bizim için Bursa neyse, Hakkari, Van da odur. 780 bin km'lik coğrafyamıza hizmet götürmenin gayreti içindeyiz. Kandan ve ölümden nemalanan terör örgütünün benim Kürt kardeşlerime verebileceği bir şey yok" dedi.

Fakir fukaraya kömür dağıtılmasını tenkit edenlere tepki gösteren Erdoğan, sosyal devlet ilkesi doğrultusunda yoksulları himaye etmeye devam edeceklerini açıklayarak, "Ananızın ak sütü gibi helal olan bu kömürleri yakın" diye konuştu.

Erdoğan, kömür dağıtımlarının ardından hava kirliliği meydana geldiği yönünde haberleri de eleştirerek, "O haberi yapan gazetenin sahibiyle o bölgeye gitmeye hazırım, ya gazeteni kapatacaksın ya da yalan yazmayacaksın. Haberciliği de namuslu yapın" şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir, Osmangazi ve Yıldırım belediyelerinin yaptığı hizmetlerin toplu açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, Fomara Meydanı'nda halka hitap etti. Erdoğan, Türkiye'yi 70 milyon vatandaşıyla geleceğe taşımanın mücadelesi içinde olduklarını belirterek, "Bizim yüzümüz geleceği dönük. Türkiye'yi 81 vilayetiyle, 70 milyon vatandaşıyla geleceğe taşımanın mücadelesini veriyoruz. Bunu yaparken geçmişimizden, öz kültürümüzden ilham alıyoruz. Şurada, merhum Osman Gazi, Orhan Gazi, Yıldırım Beyazıt ve Murat Hüdavendigar ebedi istirahatgahlarında yatıyor. Biz bu ülkeyi, bu toprakları onlardan emanet aldık. Onların huzurunda bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu emanete asla halel getirmeyeceğiz, asla yere düşürmeyeceğiz. Bu emaneti gururla taşıyacak, ülkemizi daha iyi noktalara ulaştırmanın gayreti içinde olacağız. Bu toprakların hamurunda, bu medeniyetin merkezinde Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye hayır duası var. Ne diyor Şeyh Edebali, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'. İşte bize yol gösteren düstur budur" dedi.

"TERÖR ÖRGÜTÜ KÜRT KARDEŞLERİMİN TEMSİLCİSİ OLAMAZ"
Etnik ve bölgesel milliyetçiliğe karşı olduklarını söyleyen Erdoğan, "Bu topraklar üzerinde hiçbir zaman ayrım yapmadık. Kimsenin etnik mezhebine, dinine ayrımcı gözlerle bakmadık. Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Arap'ı ve Ermeni'si ile bu ülkeyi vatan gören hiç kimseyle meselemiz olmadı, olamaz. Biz kimseyi bir birinden ayıramayız. Çünkü biz inanıyoruz ki, bizi yaratan Allah herkesi yaratmıştır. Onun için herkese hizmet götürmeyi bir görev telakki ediyoruz. Son zamanlarda bir moda var; bizi bölmek isteyenler var. Bölgesel milliyetçilik, etnik milliyetçilik yapmak isteyenler var. Biz yola çıkarken buna prim vermeyeceğimizi söyledik. Biz bölgesel milliyetçiliğe karşıyız. Bizim için Marmara neyse, Ege neyse, Orta Anadolu da odur, Güneydoğu Anadolu da odur, Karadeniz de odur" diye konuştu.

Her vatandaşı eşit gördüğünü anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Benim Türk kardeşime bakışımla Kürt kardeşime bakışım arasında en küçük fark yoktur. Arnavut'u, Laz'ı arasında fark yoktur. Çünkü beni yaratan Allah onları da yaratmıştır. Terör örgütü benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olamaz. Onların benim Kürt kardeşlerime vereceği bir şey yok. Onlar sadece kandan, ölümden nemalanıyorlar. Bizi bölmek, ayrımcılığa sürüklemek istiyorlar. Böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz. 780 bin km'lik coğrafyamıza hizmet götürmenin gayreti içindeyiz. Bursa bizim için çok önemli, ama Hakkari de Diyarbakır da o kadar önemli. 6 yıldır gecemizi gündüzümüze katıyor, her şehrimizde taş üstüne taş koyuyor, yollar, barajlar, hastaneler yapıyoruz. Bursa'ya ne yapıyorsak, Van'a da onu yapıyoruz, Hakkari'ye de onu yapıyoruz."

"SOBASI OLMAYANA SOBA DA ALACAĞIZ"
Sosyal devlet olmanın gereğini yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, "Diyorlar ki, 'Bunlar sadaka kültürüne alıştırdılar toplumu. Bunlar kömür dağıtıyor, bedava kitap dağıtıyor.' Biz iktidarı aldığımız zaman, fakir fukaranın, garip gurebanın sesini duyamayan iktidarlar vardı. Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa'nın ifade ettiği demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet, fakirini, garibini gidip bulan devlettir. Ama bir eliyle verdiğini diğeri görmeyecek. Bizler eğer geçmişten bu denli yoksulluk
içerisindeki ülkeyi devralmamış olsaydık, bu böyle olmazdı. Ama böyle bir tablo var diye biz bunu ortada bırakamayız. Ben valilerime, kaymakamlarıma da söylüyorum, muhtarlarıma da söylüyorum. Kömürü olmayan, sobası olmayan kim var, bulacaksın, gerekirse kamyonete atlayacaksın, kömürü götüreceksin, sobası yoksa sobasını da alacaksın. Ananızın sütü gibi helal olan bu kömürü yakın kardeşim. Sosyal yardımlaşma fonundan fakir fukaraya maaş veriyoruz. Hiçbir geliri olmayan vatandaşım kaymakamlığa müracaat etsin. Bunları bilin, hakkınız var. 50 bin adet 45 metrekarelik evler yapacağız. Ayda 100 lira taksit, 20 yıl vade. İşi yoksa taksitini sosyal yardımlaşmadan ödeyeceğiz. Vatandaşımızı sokakta, darda bırakmayacağız" dedi.

MEDYAYA YÜKLENDİ
Kömür yakan vatandaşların havayı zehirlediğine yönelik bir gazetede çıkan habere tepki gösteren Erdoğan, "Yazıklar olsun. Doğalgaz alınamayan bir bölgede tabii ki kömür yakılacak. Eğer iddialıysan, gel o eve seninle beraber gideyim. Ya gazeteni kapatacaksın, ya yalan yazmayacaksın. Evinde doğalgaz olmayan bir vatandaş tabii ki odun yakacak, kömür yakacak. Habercilik yapacaksanız namuslu yapın" şeklinde konuştu.

TOKİ tarafından Kestel'de yapılan sanayi sitesini hizmete açan Erdoğan, Bursa'nın bu projeyle başka yerlere de model oluşturacağına işaret ederek, şehir merkezinde apartman altlarında zor şartlar altında çalışan esnafa mega bir sanayi sitesi kazandırdıklarını söyledi. Bursa'da şimdiye kadar 5222 konutun anahtarını dağıttıklarını bildiren Erdoğan, 5385 konutun inşaatının ise devam ettiğini kaydetti. Toplu açılış töreniyle devreye sokulan Bursa kent halinin Avrupa'nın en modern ve sağlıklı hallerinden biri olduğunu, bataklıktan geçilmeyen Nilüfer Vadisi'nin de kafeterya ve otoparklarıyla halkın hizmetine sunulduğunu anlatan Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Filament Kavşağı'nın da hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, Kamberler Tarihi Parkı ile Osmangazi'de bozulmuş bir kent dokusunu ortadan kaldırdıklarını, Yerkapı surlarını ayağa kaldırdıklarını, Kayhan çarşısı ile Bursa'ya yeni bir çehre kazandırdıklarını dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Bursalılara verdikleri sözleri bir bir yerine getirdiklerini belirterek, önümüzdeki seçimde de Bursalıların AK Parti safında yer tutacağına inandığını söyledi.

HİKMET ŞAHİN'DEN DUYGUSAL KONUŞMA
T
örenin ilk konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de Bursa'da kimden gelirse gelsin kimsenin çıkarlarına alet olmadığını ifade ederek, "Çünkü siz Uludağ'da biz belediye başkanlarıyla yaptığınız toplantıda bizlere bireysel çıkarlara değil, kamu yararına hizmet etmemizi söylemiştiniz. Hep bu doğrultuda hareket ettik. Belki de bireysel çıkarlarını yerine getirmediğimiz için bize kırılanlar oldu. Biz herkesin başkanı olduk. Sayın Başbakanım bundan sonraki süreçte de halkımızın desteği, sizin takdirlerinizle hizmetlerime devam etmek istiyorum. Ancak bursalı hemşehrilerimin ve sizlerin şunu bilmenizi istiyorum ki, benim ve ailem için bu kente, bu ülkeye, bu davaya hizmet etmek en büyük şereftir. Bu millete hizmet etme, milletimizin sevgisine mazhar olma zevkini tattırdığı için bugün yüce Rabbime şükrediyorum. Milletimizin kalbinde olmanın hazzını yaşıyorum. İnanıyorum ki geride hayırla yad edilecek eserler, hoş bir seda bıraktık" dedi.

BAŞBAKAN'IN AÇILIŞINI YAPTIĞI YATIRIMLAR
Başbakan Erdoğan, Şehreküstü Meydanı'ndan telekonferans yöntemiyle Yerkapı Surları, Kayhan Çarşısı, Kamberler Tarihi Parkı, Kent Hali, Hamitler ve Kestel Toplu Konutları, Nilüfer Vadisi Rekreasyon Projesi, Filament Kavşağı'nın açılışlarını milletvekilleriyle bağlantı kurarak yaptı.

Ayrıca TOKİ tarafından Kestel'de yaptırılacak 5,5 milyon metrekare üzerindeki sanayi sitesinin protokolünü TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Bursa Valisi Şehabettin Harput, Besob Başkanı Arif Tak ile birlikte imzaladı. Esnaf adına Başbakan Erdoğan'a teşekkür eden Arif Tak, İznik'te özel olarak yaptırılan çini vazoyu armağan etti. Ayrıca Başbakan Erdoğan, şehit er Samet Saraç adına Kestel TOKİ'de yaptırılan 24 derslikli okul ile Hamitler TOKİ'de şehit er Samet Akdeniz adına yaptırılan 32 derslikli okulun açılışlarını yaptı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Merinos Kongre Kültür Merkezi ve parkının açılışı ile Yıldırım Akçağlayan Toplu Konutları ise tam anlamıyla bitirilmediği için tören programından
çıkarıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 17:04:18
Güncelleme :20 Aralık 2008 Cumartesi 17:11:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?