7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Belediye projelerini Erdoğan açacak

Osmangazi Belediyesi’nin bu dönem hayata geçirdiği en büyük projeler arasında yer alan Kamberler Tarih Parkı, çarşı bölgesi projeleri ve Kayhan'ın sağlıklaştırması ile Bursa surlarının ayağa kaldırılması projesinin devamı olan Yer Kapı, cumartesi günü Bursa’ya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.

Şehrin çehresini değiştiren büyük projeler, hem daha yaşanabilir bir Bursa oluşturulması anlamında hem de kentin tarihi mirasının ortaya çıkarılması anlamında Başbakana sunulacak en büyük projeler olarak yer alacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bursa Büyükşehir, Osmangazi ve Yıldırım belediyelerine ait yatırımların tümünü, Şehreküstü Meydanı’ndaki mitingin ardından telekonferans yöntemiyle açması bekleniyor.

55 BİN METREKARELİK MEYDAN

Osmangazi Belediyesi yatırımları arasında yer alan Kamberler Tarih Parkı projesi, belediyenin en büyük projeleri arasında. Proje kapsamında, bozulmuş bir kent dokusu kaldırılarak yerine kentin merkezinde 55 bin metrekarelik park yapıldı. Su oyunları havuzu, dinlenme alanları, anfi tiyatro, spor sahaları, kafe ve otoparklardan oluşan Kamberler Tarih Parkına, kentin geçmişinde iz bırakmış, kabri Bursa’da bulunan Osmanlı’nın ilk 6 padişahı ve kılıç kalkan gibi önemli şahsiyet ve ögelerin heykelleri de kondu.

Kamberler Tarih Parkı için bölgedeki 378 bina kamulaştırılarak yıkıldı. 27 trilyon lira kamulaştırma harcaması yapan belediye, bölgeyi cazibe merkezi yapan projenin uygulanması için de yaklaşık 9 trilyon lira harcadı. Bursa’nın kalbinde yeni bir park ve meydan oluşmasına yol açan projenin Osmangazi Belediyesi’ne maliyeti yaklaşık 36 trilyon lirayı buldu.

ÇARŞIYA 14 TRİLYON

Bursa’nın tarihi çarşılarının ayağa kaldırılması ve geleneksel alışveriş merkezlerinin modern alışveriş merkezleriyle rekabet eder duruma getirilmesi için Osmangazi Belediyesi bu bölgede 30’a yakın projeyi hayata geçirdi. Sadece; çatı, cepe düzenlemesi ve zemin düzenlemeleri için 14 trilyon lira civarında yatırım yapan Osmangazi Belediyesi bu projelerin en büyüklerinden biri olan Kayıhan çarşısı ve devamındaki aksın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yaptıracak.

SURLARA BAŞBAKAN ELİ

Bursa surlarının ayağa kaldırılması projesinin önemli bir durağı olan Yer Kapı surlarının restorasyon ve rekontrüksiyonu da tamamlanarak açılış için Başbakana sunuldu. Saltanat Kapı ve Fetih Kapı’dan sonra Yer Kapı’nın da tamamlanması turizme önemli bir katkı sağlayacak.

Proje kapsamında, Yer Kapı ile Fetih Kapı arasındaki çift sur arasındaki alan da kamulaştırılarak kültürel ve sosyal aktivitelerin yapılacak bölge olarak kente kazandırıldı. Yer Kapı’dan Fetih Kapı’ya kadar uzanacak yaya aksı, hem ulaşımda bir rahatlamaya hem de tarihi aksın daha iyi görülmesini sağlayacak. Yer Kapı restorasyon ve rekontrüksiyon projesi Osmangazi Belediyesi’ne kamulaştırmalarla birlikte yaklaşık 5,5 trilyon liraya mal oldu.

“TEK BAŞIMIZA YAPMADIK”

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın yıllardır bekleyen sorunlarına el attıklarını ve bir dönemde onlarca büyük projenin tamamlandığını söyledi. Kamberler’in sağlıklaştırılmasının ve çarşı bölgesinin ayağa kaldırılmasının bugüne kadar göreve gelen tüm belediye yönetimlerinin hayali olduğunu kaydeden Altepe, “Bu hayali biz gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Ama bu bir kararlılık meselesidir, kente nasıl baktığımızla ilgili bir meseledir. Biz ilk gün ne söylediysek ve açıkladıysak hepsini birer birer yaptık. Tabii yalnız yapmadık. Bunları yaparken 100’e yakını sadece tarihi mirasta olmak üzere toplam 300 civarında paydaşımız oldu. Hem Bursa hem de Türkiye’deki onlarca kişi ve kurumla işbirliği yaptık” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 14:00:23
Güncelleme :17 Aralık 2008 Çarşamba 16:07:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?