7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Belediye'den Mehmet Akif'e vefa

Her ay yeni bir kitabı Bursa'ya kazandırmayı hedefleyen Osmangazi Belediyesi, Dr. Murat Kuter'in kartpostal koleksiyonundan oluşan 'İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy' ile 'Bülbülün Şarkısı' adlı eserleri yayınladı. 

Bu zamana kadar 35'in üzerinde eser yayınlayan Osmangazi Belediyesi, Dr. Murat Kuter'in koleksiyonunda bulunan ve her biri İstiklal Marşı'nın bir kıtasından oluşan eski kartpostalların yer aldığı 'İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy' adlı eseri Bursa kitaplığına kazandırdı. Merinos Tren İstasyonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, değerli bir eserin Bursa'ya kazandırılmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Kent kültürünün ön plana çıktığı Bursa ve Osmangazi'deki tarihi eserlerin tek tek ayağa kaldırıldığını söyleyen Recep Altepe, "Bu eserlere fonksiyon kazandırarak Bursa'yı müze kent yapmaya çalışıyoruz. Bursa, Türkiye'de alışılmış ilkleri değiştirdi. Kente sahip çıkan yerel yönetimlerin üretken olduğunu göstermiş olduk. Bunun yanı sıra belediyemiz yayınevi gibi çalışıyor. Her ay bir kitap yayınlıyoruz. Ülkemizin en etkili kalemlerinden olan Mehmet Akif'i anlatan eseri oluşturan Murat Kuter'e teşekkür ediyorum" dedi. 

'İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy' adlı kitabın yazarı Dr. Murat Kuter ise, Türk halkının en büyük zaafının yazmama ve kayıt altına almama olduğunu ifade ederek, "Birinci Dünya, Balkan ve İstiklal savaşlarına katılmış bir albayın torunu olarak böyle bir görevi üstlendim. Dedemin oluşturduğu kartpostal koleksiyonunu halkla paylaşmak istedim. Kitap oluştururken bilmediğim birçok şeyi de öğrenmiş oldum. Kurtuluş Savaşı'nın şiddetli günlerinde mecliste İstiklal Marşı için yarışma düzenlendi. 7 eser finale kaldı. Bunların arasında dönemin Bursa milletvekili Mehmet Baha Pars Bey'in eseri de vardı. Ancak Mehmet Akif Ersoy'un eserini okuyunca kendisi yarışmadan çekiliyor. Ersoy, aldığı ödülü de maddi sıkıntı çekmesine rağmen şehit ve gaziler için kurulan bir derneğine bağışlıyor. Biz de bu bilgileri bir kitapla kayıt altına almak istedik" diye konuştu.
 
Bu arada, Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından Mustafa Kara ve Bilal Kemikli'ye hazırlattırılan "Bülbülün Şarkısı" adlı Mehmet Akif'i anlatan kitap da tanıtıldı. Kitapta, Mehmet Akif Ersoy ve eserleri hakkında çeşitli kimseler tarafından kaleme alınmış yazılar yer alıyor. 

Öte yandan, Bursa'yı gezmek için gelenlere yönelik hazırlanan 'Bursa Şehir Haritası' hakkında da bilgi veren Altepe, yapılan çalışmayla bu yöndeki eksikliğin giderildiğini vurguladı. Kılavuzun herkese ücretsiz ve düzenli bir şekilde dağıtılacağını açıklayan Altepe, tarihi yapılarının teferruatlı bir şekilde anlatıldığı haritayla insanların Bursa'yı daha rahat gezebileceğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 13:44:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?