7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Beyaz perdede 'Altın Karagöz' yarışı

Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3.'sü gerçekleştirilen 'Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali'nde, başarılı olan sinema gönüllüleri, 'Altın Karagöz' ödülünün sahibi olacak. 

Yedinci sanat sinemaya katkı sağlamak ve film yapımını özendirmek amacıyla her yıl üretilen yeni filmleri seyircilerle buluşturan 'Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali', bu yıl pek çok ilke imza atıyor. Festivalin yarışmalı bölümlerinde ödüle değer bulunan sanatçılar, ödüllerini 4 Aralık Perşembe günü Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak festival kapanış töreninde alacak.

İDDİALI YAPIMLAR YARIŞIYOR 

'Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda ilk filmlerini çeken ve daha önce hiçbir festivalde ödül almamış olan yönetmenlerin 12 filmi, 'Altın Karagöz' ödülü için yarışacak. Yarışmada, jüri tarafından değerlendirilecek; 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Senaryo', 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'En İyi Erkek Oyuncu' kategorilerinde de ödüller verilecek. Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda 'En İyi Film' kategorisinde ödüle değer görülen filme 'Altın Karagöz Ödülü' ve 40 bin dolar para ödülü verilecek. 'Ailenin Dediği Olur', 'Bu Denizin Tuzu', 'Carmo Yollara Düştü', 'Diyet', 'Ebabil', 'Fujian'da Hüzün', 'İki Çizgi', 'İlgisiz', 'İz Sürücü', 'Tek Kişilik Dans', 'Thomas', 'Uyurgezer Ülke' adlı filmler Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda Altın Karagöz ödülü için yarışacak. 

Yarışmanın jüri üyeleri arasında Amerikan bağımsız sinemasının en aykırı yönetmenlerinden Jim Jarmush, Amerikalı yapımcı Jim Stark, sinema yazarı ve SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay, Fransız romantik komedilerin vazgeçilmez oyuncusu Fabienne Babe, Padre Nuestro filminin Meksikalı yönetmeni Christopher Zalla ve Kazakistan'da düzenlenen Avrasya Film Festivali sanat yönetmeni Gülnara Abikeyeva yer alıyor.

İPEK YOLU'NDA BİR İLK 

'Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali' kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan ve gelişen Türk sinemasının en yeni ve çarpıcı örneklerinin yer alacağı 'Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda 10 Türk filmi, 'Altın Karagöz' için yarışacak. 'Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda; 'Başka Semtin Çocukları', 'Dilberin Sekiz Günü', 'Fırtına', 'Gitmek', 'Gökten Üç Elma Düştü', 'Gölge', 'Hayatın Tuzu', 'Nokta', 'Son Cellat' ve 'Süt' adlı filmler yarışacak. Yarışmada 'En İyi Film' kategorisinde ödüle değer görülen filme 'Altın Karagöz Ödülü' ve 50 bin YTL para ödülü, 'En İyi Yönetmen' dalında ise 'Altın Karagöz Ödülü' ve 25 bin YTL para ödülü verilecek. 'En İyi Senaryo', 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'En İyi Erkek Oyuncu' kategorilerinde ödüle değer görülenler ise 'Altın Karagöz' ödülü alacak.

HÜLYA KOÇYİĞİT JÜRİ BAŞKANI 

Türk sinemasının yıldızı Hülya Koçyiğit'in başkanlığını üstlendiği jüride, 'Benim Sinemalarım' filminin yönetmeni Füruzan, 'Vicdan' ve 'Mutluluk' filmlerinin oyuncusu Murat Han, 'Deli Yürek Bumerang Cehennemi' ve 'Pars: Kiraz Operasyonu' filmlerinin yönetmeni Osman Sınav, Moğollar Grubu'nun kurucusu ve 'Selvi Boylum Al Yazmalım' başta olmak üzere sevilen filmlerin unutulmaz müziklerinin bestecisi Cahit Berkay, sanat yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler ve görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı yer alıyor. 

Okan Arpaç, Banu Bozdemir ve Burçin S. Yalçın'dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi, Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'nda bir filme; Tunca Arslan, Nihal Bengisu Karaca ve Deniz Yavuz'dan oluşan SİYAD jürisi ise Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Yarışma'sındaki bir filme 'SİYAD En İyi Film' ödülünü verecek.

DİYALOGSUZ FİLMLER YARIŞACAK 

Geçen yıl ilk kez düzenlenen 'Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması' ile 'Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması', bu yıl yeniden hayata geçiriliyor. Hikayelerini sinemanın görsel gücünü kullanarak anlatan 'diyalogsuz' filmlerin yarışacağı 'Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması'nda 10 film, 'Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması'nda ise 12 film yarışacak. Bu kategorilerde birinci gelen filmlerin sahipleri, 'Altın Karagöz' ödülünün yanı sıra 8 bin YTL para ödülünü de almaya hak kazanacak. 

Gazeteci ve belgesel film yönetmeni Emel Çelebi, yönetmen yardımcısı ve yapımcı Leyla Özalp ile Hırvat yönetmen Kristijan Milic'den oluşan jüri; 'Açık Rüya', 'Aklımın Odaları', 'ID', 'Ölüler', 'Razor', 'Siyah Beyaz', 'Tavşan Tavşan', 'Tek Notalık Adam', 'Utanç' ve 'Yabancı' adlı filmler arasından 'Ulusal Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışması'nın birincisini seçecek. Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, 'Graffiti' filminin yönetmeni John Reiss ve Curtas Vila do Conde Uluslararası Film Festivali yöneticilerden Miguel Dias'dan oluşan jüri de, 'Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması'nın birincisini; 'Acımasızlık', 'Bekleyiş', 'Bir Başka Akşam', 'Bugün Burada Değilim', 'İki Metre', 'Kırmızı Top', 'Kör Adamın Gözü', 'Lacivert Oda', 'Noroutine', 'Ödev', 'Sekans 01 - Plan 02' ve 'Zoom de Temps' filmleri arasından belirleyecek.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 16:10:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?