7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Beyzbollu gasp çetesine ceza yağdı

Bursa'da, oturdukları mahallenin esnafını ölümle tehdit ettikleri, kendilerini dinlemeyenleri özel bir sorgu odasında beyzbol sopalarıyla dövdükleri iddiasıyla İstanbul'da yargılanan 11 kişilik çeteye ceza yağdı. 7'si tutuklu sanıklara toplam 124 yıl 10 ay hapis cezası verildi, 1 kişi hakkında gıyabi tutuklama kararı çıktı. 

Bursa polisi, 26 Şubat 2007 tarihinde merkez Osmangazi ilçesinde TEKEL bayisi işleten E.Y. (30) ile birlikte 10 adamının mahalle esnafını ölümle tehdit ederek haraç istedikleri yönünde ihbar alınca operasyon başlattı. Yapılan araştırmada, bu kişilerin baskıları sonucu 4 kişinin işyerini kapatıp mahalleyi terk ettiği, bazı ev sahiplerinin kiraya zam yapmak istemesi sonucu bu kişiler tarafından tehdit edilerek dövüldüğü iddia edildi. Bunun üzerine başlatılan "Özenti" isimli operasyonda, örgüt lideri E.Y. (32), babası Y.Y. (57), kardeşi A.Y. (28) ile çete üyesi oldukları iddia edilen 8 kişi gözaltına alındı. Sevk edildikleri adli makamlarca zanlılardan 7'si tutuklandı. 

Şahısların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, iki adet kuru sıkı tabanca, bir adet ruhsatsız tabanca ile adam dövmekte kullandıkları iddia edilen 5 adet beyzbol sopasına el konuldu. 

Haklarında silahlı çete kurdukları iddiasıyla düzenlenen fezleke ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen zanlılar hakkında, "Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgüte üye olmak, örgüt kapsamında nitelikli yağma, yağmaya teşebbüs, 6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Aralarında çete liderinin kız arkadaşı olduğu iddia edilen bir bayanın da bulunduğu 20 ayrı müştekisi bulunan davada karar çıktı.
Silahlı çete suçlarına bakmakla özel görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkan sanıklara ceza yağdı. 

Mahkemece, kendi kız arkadaşını bile tehdit ettiği iddia edilen Laz Eşref lakaplı örgüt lideri E.Y.'ye, iki ayrı yağmaya eksik teşebbüs ve 8 ayrı kişiyi silahlı tehdit, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu ve örgüt lideri olmak suçundan toplam 51 yıl hapis cezası verildi. 

Kardeşi A.Y. (28) ise örgüt üyesi olmak ve tehdit suçlarından 15 yıl 5 ay, baba Y.Y. (57) ise sadece örgüt üyesi olmak suçundan iki sene bir ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Örgüt üyesi oldukları için haklarında ceza verilen diğer sanıklardan tehdit ettikleri kişi sayısına göre H.Y.'ye (30), 8 yıl 9 ay, M.H.A.'ya 3 yıl 4 ay, M.Y.'ye 5 yıl 5 ay, Y.E.'ye ise 6 yıl 3 ay verildi. A.G.'ye 14 yıl 7 ay, olay tarihinde yaşı küçük olan H.G.'ye 13 yıl 10 ay 20 gün, N.Y. ve E.P. ise 2'şer yıl 1'er ay olmak üzere toplam 124 yıl 10 ay hapis cezası verildi. 

Ayrıca mahkeme, hakkında 14 yıl 7 ay hapis cezası verilen tutuksuz sanıklardan A.G. hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılması ve müessir fiil suçundan çoğu sanık için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 12:18:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?