7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Biz bu krizi atlatırız

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, ekonomik anlamda dünyada çok önemli gelişmelerin yaşandığını, buna rağmen ülkenin geleceğine inandıklarını belirterek, küresel krizi en az zararla atlatmanın yollarının bulunacağını, Türk ekonomisinin büyüme hızına yeniden bir dinamizm getirileceğine inandığını söyledi.

BTSO, eylül ayı meclis toplantısı yapıldı. Toplantının dilek ve temenni bölümünde söz alan meclis üyesi Hüseyin Durmaz, dünya genelinde yaşanan bir krizin olduğunu hatırlatarak, "Global krizle Türkiye'nin de iyiye gitmediğini görüyoruz. Buna rağmen ben Türkiye'ye gelmek istiyorum. Yabancı işadamları 2008 yılı sonu itibariyle 22 milyar doları yurtdışına transfer etmiş. Bunun 17 milyar doları borsa kazanılmış. Türkiye'de borsa kumarhane olmuş. Artık gelin esnafhane, ticarethanelere bakalım. Esnafımızın halini soralım. Yerli esnafa sahip çıkalım. Ben Hong Kong'taki David'in karnını doyurmak istemiyorum. Kendi insanımın karnını doyurmak istiyorum" dedi.
Meclis üyesi Sena Kaleli ise Bursa'da kadın iş gücünün yüzde 28'ler civarında olduğunu, ancak bu Lizbon kriterlerine göre yüzde 60'a çıkması gerektiğini anlatarak, meclis koltuklarına daha çok kadın girişimcinin oturmasıyla Türkiye'nin daha çabuk kalkınabileceğini ifade etti.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ise Türkiye'nin geçtiğimiz 6 yıllık dönemde ortalama yüzde 7'ye yaklaşan bir büyüme oranını tutturduğunu söyleyerek, ortalama yüzde 7'nin son derece önemli olduğunu belirtti. Türk ekonomisi ve onun bir parçası olan işadamlarının bunu başardığını vurgulayan Celal Sönmez, "Ekonomik anlamda dünyada çok önemli gelişmeler oluyor. ABD'de yüzyılın krizinden söz ediliyor. Yatırım Bankası Lehman Brothers'in iflas etmesiyle geçen yıl ağustos ayından bu yana ABD'de batan banka sayısı 13'e çıktı. Bize bakarsak eskiye göre dış ticaretimiz çok artmış durumda. Bu sebeple olumlu veya olumsuz küresel gelişmelere eskisinden çok daha açığız. Dünyadaki risk iştahındaki azalma bizi de etkileyecek. Kredi maliyetleri artacak. Faizlerde düşüş olsa bile bu düşüş hızlı olmayacak. Özel sektörün dış borcu yüksek. Muhtemelen eskisi gibi borç alınmayacak. Büyüme konusunda dikkal elden bırakılmayacak. 2002-2007 döneminde olduğu gibi hızlı büyümemiz bu sebeple zor. Büyüme hızımız bu yıl yüzde 3'lere inebilir. Cari açığın finansmanında ise daha dikkatli olunması gerekebilir" diye konuştu.

Türk bankacılık sektöründe ise batık Mortgage kredileri sorununun olmadığını, 2008 yılının 8 aylık döneminde bütçenin 40.9 milyar YTL'lik faiz dışı fazla performansı yakaladığını ve 4.6 milyar YTL fazla verdiğini anlatan Sönmez, enflasyonun 2008 yılı ağustos ayı itibariyle yüzde 11.77 düzeyinde olduğunu ve Merkez Bankası'nın eylül ayı ikinci dönem beklenti anketi sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon beklentisinin tüketici fiyatları endeksi bazında 0.02 puan düşerek yüzde 10.70 olduğunu hatırlattı. Cari açık dışında küresel krize çok olumsuz koşullara yakalanmadıklarını dile getiren Sönmez, "Yaşanan küresel kriz finansal sektörde çıkıp reel sektörü etkilemektedir. Bizde yurtdışı talep yavaşlayabilir, yabancı sermaye girişi azalabilir, hatta sermaye çıkışları olabilir. Biz bu ülkenin geleceğine inanıyoruz. Felaket tellallığı ile bir yere varmak mümkün değil. Ama ekonomiyi gündemde ön planda tutalım. Resesyondan kaçmak için vergi oranlarını düşürelim. En büyük ticaret partnerimiz olan AB ile ilişkilere büyük önem verilmesi, IMF konusunda da bir an önce bir karara varılması yerinde olur. Öte yandan beklenen büyüme oranı yüzde 1.9 olarak geldi. Enflasyonda çift hanedeyiz. Yılbaşından bu yana elektriğe yüzde 60 zam geldi. Özel sektör yatırımları durma noktasında. Kamu yatırımları yüzde 16 azaldı. Bu olumsuz gelişmelere rağmen küresel krizi en az zararla atlatmanın yollarını bulacağımıza, ekonomimizin büyüme hızına yeniden bir dinamizm getireceğimize inanıyorum. Nüfusumuz iç pazarımız bunları yapmaya uygun. Yeterki girişimcimize inanalım" şeklinde konuştu.

Toplantının ardından işadamları, BTSO tarafından 4 bin kişiye iftar verilen Büyükşehir Belediyesi'nin çadırına giderek vatandaşlarla birlikte oruçlarını açtı.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 10:34:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?