7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Boğazköy Barajı gövde inşaatı bitti

Yenişehir ovasında 12 bin hektarlık arazide sulu tarım yapılmasına imkan sağlayacak olan Boğazköy Barajı'nın gövde inşaatı tamamlandı. 

İnşaat sahasında incelemelerde bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, barajda 2009 yılında su tutulmaya başlanacağını bildirdi. Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Burhan Alıcı, Yenişehir AK Parti İlçe Başkanı Zekai Dündar ile Belediye Meclisi üyesi İdris Sağlam'ın da katıldığı incelemeler sırasında heyete bilgi veren yetkililer, barajın 1991 yılında ihale edildiğini, şu anda fiziki açıdan hemen su tutulmaya başlanabileceğini bildirdi. 

1991 yılında inşaatına başlanan Boğazköy Barajı'nın, 2002 yılına kadar yüzde 40'lık kısmının tamamlandığını belirten Kızılcıklı ise, "AK Parti iktidarı döneminde büyük gayretleri ile gerekli ödenekler sağlandı. Barajın şuanda gövde inşaatı bitirildi. İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arıtma tesisinin kapasite artırma çalışmaları bittiğinde 2009 yılı içerisinde su tutulmaya başlanabilir" dedi. 

Boğazköy Barajı'na 1991 yılından 2008 yılına kadar 148.3 milyon YTL harcama yapıldığını belirten Milletvekili Sedat Kızılcıklı, "Bir sıkıntımız daha var; Yenişehir ovasına buradaki suyu aktarabilmek. Bunun için kanaletler yapılacak. 11 bin 645 hektar kapalı devre kanaletlerle sulanacak, 5 bin 20 hektar ise açık sistem kanaletlerle sulanacak. Bunun için 41 adet kuyu açılacak. Kapalı devre sulama kanaletler için proje çalışmaları devam ediyor. Bundan sonra yapılacak harcamalarla birlikte Boğazköy Barajın'a 200 milyon YTL civarında para harcanmış olacak" diye konuştu. 

5 bin 20 hektarlık açık sistem kanaletleri 5 milyon YTL'yi ihale ettiklerini de kaydeden Kızılcıklı, 2008 yılı için ödeneğin 11 milyon YTL olduğunu söyledi. 

Boğazköy Barajı'nın Bursa için, özellikle de Yenişehir için çok önemli ve büyük bir proje olduğuna vurgu yapan Kızılcıklı, "Çiftçilerimiz sulama yapabilmek için mazot kullanıyor, elektrik kullanıyor. Bu da maliyetleri artırıyor. Baraj ile sulamaya geçilirse çiftçilerimizin maliyetleri büyük oranda düşecek ve çiftçilerimiz daha çok kar etme imkanı bulacaklar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 19:43:17
Güncelleme :15 Ağustos 2008 Cuma 19:48:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?