7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bozkırın Ozanı İpek Yolu'nda

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen 'Uluslararası İpek Yolu Film Festivali'nde, ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un eserlerinden sinemaya uyarlanan filmler gösterilecek. 

Türk dünyasının destan ve efsanelerinden ilham alarak, Kırgız ve Kazak halkının yaşayışını, mitolojisini, dünya, tabiat ve toprak öğeleri ile insan ve insanlık düşüncelerini kaleme aldığı eserleriyle gönülleri fetheden Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un filmleri, Bursa'da izlenime sunuluyor. Eserleri 157 dile çevrilen ve bu yıl Haziran ayında yaşamını yitiren Aytmatov'un kaleme aldığı 'Beyaz Gemi', 'Boranlı İstasyonu', 'Çocukluğumuzun Gökyüzü', 'Fujiyama'ya Çıkış', 'Mankurt', 'İlk Öğretmen' ve festivalin açılış gecesinde gösterilecek 'Elveda Gülsarı' filmleri, 'Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov' bölümünde sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin 28 Kasım Cuma günü Merinos'ta yapılacak açılış törenine yazar Aytmatov'un eşi Mariyam Aytmatova da katılacak. 

Festivalde ayrıca Bursa Kent Müzesi'nde Cengiz Aytmatov paneli düzenlenecek. Yazarın eserleri ve eserlerinin sinemaya aktarımındaki zorlukların tartışılacağı panele, yazarın en sevilen romanlarından 'Gün Uzar Yüzyıl Olur' romanını 1996 yılında 'Boranlı İstasyonu' adıyla sinemaya uyarlayan Kırgız yönetmen Bakyt Karagulov; Kazakistan'dan Bursa'ya gelen sinema tarihçisi, eleştirmen ve Avrasya Film Festivali yönetmeni Gülnara ağabeykeyeva ile araştırmacı ve Cengiz Aytmatov uzmanı Dr. Mustafa Çetin konuşmacı olarak katılacak. 

Sinema keyfi 3 YTL '3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali'nin filmlerinin biletleri, Tayyare Kültür Merkezi, Bursa Kent Müzesi, Burç Sineması, Korupark Alışveriş Merkezi'ndeki Korupark Sinetech Sinemaları gişelerinden tam 3 YTL, indirimliler de 2 YTL'ye satılıyor. Festival programının yer aldığı özel katalog ise Tayyare Kültür Merkezi gişesinden 1 YTL karşılığında alınabiliyor. Festivalde gösterimi yapılacak filmlerin çok değerli yapımlar olduğunu belirten ve izlemek istedikleri filmlerin biletlerini alabilmek için gişelere akın eden vatandaşlar, İpek Yolu Film Festivali'ni Bursa'ya kazandıran Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyor.
Cengiz Aytmatov kimdir? Cengiz Aytmatov, 1928 yılında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e bağlı Şeker Köyü'nde doğdu. İlkokula kendi köyünde giden Aytmatov, İkinci Dünya Savaşı'nın yokluk yıllarını babasız geçirdiği için çocuk yaşından itibaren çalışmaya başladı. On yaşından itibaren, çiftçilik, kolhoz sekreterliği ve vergi memurluğu gibi işlerde çalıştı. 1953 yılında Kırgızistan Tarım Enstitüsünden veteriner olarak mezun oldu. Aytmatov'un, 1952 yılında Pravda Gazetesi'nde yayımlanan Gazeteci Cyuda adlı ilk hikâyesini, 1957 yılında yayımlanan Yüz Yüze takip etti. 1956-58 yılları arasında Moskova'da Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne devam eden yazarın Cemile adlı hikâyesi 1958 yılında Novy Mir dergisinde yayımlandı. 

Aytmatov, Cemile'nin yayımlandığı yıl Moskova Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne girdi. 1963 yılında, 'İlk Öğretmen', 'Deve Gözü', 'Cemile' ve 'Selvi Boylum Al Yazmalım' adlı hikâyelerinden oluşan 'Steplerden ve Dağlardan Hikâyeler' adlı kitabıyla Lenin Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 1959-67 yılları arasında Novy Mir'in editörlüğünü yaptı, 1968'de de Büyük Sovyet Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Aytmatov'un ilk romanı olan Toprak Ana 1963'de yayınlandı. Yine aynı yıl Elveda Gülsarı'yı kaleme alan Aytmatov, daha sonraki yıllarda çeşitli yayın organlarında hikâyelerini yayımlattı. 'Kızıl Elma', 'Oğulla Buluşma', 'Beyaz Gemi', 'Asker Çocuğu', 'Fuji-Yama', 'Sultan Murat', 'Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek', 'Gün Olur Asra Bedel', 'Dişi Kurdun Rüyaları', 'Beyaz Yağmur', 'Yıldırım Sesli Manasçı', 'Gün Olur Asra Bedel' ve 'Cengiz Han'a Küsen Bulut' yazarın en beğenilen eserlerindendir. Aytmatov'un, başarılı bir edebiyatçı olması devletin çeşitli birimlerinde görev almasını sağladı. Gorbaçov döneminde Sovyet Parlamentosu Kültür ve Ulusal Diller Komitesi Başkanlığı ve Sovyet Yazarlar Birliği Sekreterliği görevlerinde bulundu. Sovyetler birliği dağılmadan önce Gorbaçov'un beş danışmanından biri olan yazar, Kırgızistan'ın Lüksemburg, Hollanda ve Belçika büyükelçiliklerini de yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 18:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?