8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

BTSO Başkanı krizi değerlendirdi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "Bugün bir kişiye iş vermek için 100 bin dolar yatırım yapmamız, her yıl da yüz binlerce kişiye iş sağlamamız gerekiyor. Bu sermaye bizde olmadığına göre önemli ölçüde yabancı sermaye ihtiyacımız var" dedi. 

BTSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nın dilek ve temenniler bölümünde söz alan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, yaşanan küresel krizi değerlendirdi. ABD'nin 850 milyar dolarlık bir kurtarma paketini devreye soktuğunu ve otomotiv sektörünün 3 büyüğü ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Sönmez, sonucun aralık ayında belli olacağını ifade etti. Diğer birçok ülkenin ekonomik yardım paketi açıkladığına dikkat çeken Sönmez, tüm çabalara rağmen IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın açıklanan 5.5 trilyon doları aşan kurtarma paketlerine rağmen dünya ekonomisini yeniden canlandırmak için 1.2 trilyon dolara daha ihtiyaç olduğunu söylediğini de hatırlattı. Türkiye'de de bu tür çabaların olduğunu dile getiren Sönmez, Sanayi Bakanlığı'nın KOBİ'lere 350 milyon YTL'lik sıfır faizli kredi verileceğini açıkladığını ifade etti. Ek olarak TOBB'un kendi kaynaklarından 100 milyon YTL'yi Halk Bankası üzerinden üyelerine ucuz kredi olarak kullandıracağını da vurgulayan Sönmez, kredinin faiz oranının piyasanın altında olacağını, mevduat garantisinin artırılacağını ve IMF ile anlaşılacağını kaydetti. 

Bankaların yüksek maliyetlerle borçlanması durumunda ekonominin etkileneceğini de ifade eden Sönmez, "Eğer yaşadığımız kriz, dünyanın ilk küresel krizi ise böyle bir olayın nasıl çözüleceğini bilen de yok. Bildiğimiz ise bugün bir kişiye iş vermek için 100 bin dolar yatırım yapmak gerektiği. Her yıl yüz binlerce kişiye iş sağlamamız gerekiyor. Bu sermaye bizde olmadığına göre önemli ölçüde yabancı sermaye ihtiyacımız var. Bundan böyle bunun ne şekilde gerçekleşeceğini görmek ve sağlamak zorundayız" diye konuştu. 

Kasım ayının ilk yarısında elektik tüketiminin geçen yıla oranla yüzde 6.5 gerilediğini ifade eden Sönmez, bunun sanayi üretiminin yüksek oranda gerileyebileceği anlamına geldiğini söyledi. 2009'un tüm dünyada ve Türkiye'de büyümeye ve işsizliğe ilişkin sorunların ön plana çıkacağı bir yıl olacağını belirten Sönmez, şöyle konuştu:
"Büyüme konusundaki olumsuz haberlerle birlikte bütçeyle ilgili sonuçlar fena değil. 2007 yılı 10 aylık bütçe açığımız 4.8 milyar YTL olarak gerçekleşti. Faiz dışı fazla son verilere göre 38.4 milyar dolar, cari açıkta beklenen iyileşme eylül ayı verilerinde görülüyor. Mevcut durumun korunması halinde yıllık cari açık 50 milyar dolardan 30 milyar dolar veya altına kadar gerileyebilecek. 2009 yılı için asıl sorun, büyümenin yeniden sağlanması ve yeniden canlandırılması olacaktır." 

Kamu harcamalarının, para ve maliye politikalarının durgunluk perspektifinde yeniden değerlendirilmesi ile yerine ve zamanına göre gevşetmek gerekebileceğini de anlatan Sönmez, "Durgunluğun hakim olduğu bu tür ekonomik ortam için faizlerin bugünkü düzeyinin Merkez Bankası'nın son kararına rağmen çok yüksek olduğunu eklemeliyiz. Kısaca bu yıl yapılacak çok işimiz var" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 11:30:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?