7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

BTSO'dan enerji hamlesi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Türkiye genelinde yaşanan enerji sıkıntısının Bursa'da da baş göstermeye başladığını söyledi. Sönmez, BOSEN A.Ş.'de 135 megavatlık güce sahip olan santrali 400 megawata çıkarmayı planladıklarını belirtti. 

BTSO Temmuz ayı meclis toplantısı yapıldı. Meclisin açılışında konuşan BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, kapatma davasıyla ilgili kararın hayırlı uğurlu olmasını diledi. Türkiye'nin demokrasiye olan inancını göstermiş olduğunu ifade eden Parseker, "Artık hayatın normal akışına dönmeliyiz. Uluslararası piyasadaki çalkantıların tam ortasındayken yeniden ekonomiye odaklanmalıyız. Bundan sonra yol kazalarını önlemek için demokrasi ve Türkiye'nin geleceği için gerekli değişikliklerin yapılmasını temenni ediyorum. Toplum üzerindeki baskı artık yerini daha çok çalışmaya bırakmalıdır. Ekonomi ağırlıklı bir gündem olmasını istiyoruz" dedi. 

Daha sonra gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda mesleki faaliyetlerin tanımlandığı Nace sistemi, oy birliğiyle kabul edildi. Bursa'da suç potansiyelinin yüksek olduğu bölgelere kurulması düşünülen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) sistemine de yardım yapılmasıyla ilgili madde oy birliğiyle kabul edildi. 

MOBESE sisteminin, Bursa'nın çeşitli yerlerinde olduğu gibi BTSO Organize Sanayi Bölgesi'ne de yerleştirileceğini açıklayan Celal Sönmez, şöyle konuştu: "Sistemin toplam maliyeti 8-10 milyon YTL tutacak. Ortak fayda kuruluşu olarak güvenlik alanındaki bu yatırıma destek olabileceğimizi düşündük. Bu yıl 2 milyon YTL, gelecek yıl da 1.5 milyon YTL yardım yapabileceğimizi söyledik. Son olaylarda da sistemin ne kadar gerekli olduğunu gördük. Birçok bilgiye bu sistemle ulaşılabilecek." 

Bir meclis üyesinin sorusu üzerine kürsüye çıkan OSB Başkanı Mahmut Yılmaz, elektrik ve doğalgazda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Türkiye'de EÜAŞ'ın yatırım yapmasının söz konusu olmadığını hatırlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Özel sektörün bu alanlarda yatırım yapması gerekiyor. 2009 yılında bu sıkıntı kendini daha da hissettirecek. BOTAŞ'ın ve EÜAŞ'ın yatırım yapmasını engelleyen çalışmalar var. Özel sektörün mutlaka yatırım yapması lazım. Böylece 2-3 senede bu sıkıntı aşılabilir. Serbest piyasa ekonomisi hem elektrikte hem de doğalgazda devam etmeli." 

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de, parti kapatılmamasıyla ilgili kararın ekonomiyi pozitif yönde etkileyeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Global sıkıntılardan zaten payımızı alıyoruz. Birde içeride sıkıntı yaşamayalım. Kur baskısı üreticileri çok rahatsız ediyor. İhracat içerisindeki ithalat payı yüzde 70'e çıktı. Türk üreticisi büyük sıkıntı içerisinde. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen bile Merkez Bankası'nın (MB) uygulamalarına isyan etti. MB'nin enflasyon endeksli politikasının iflas ettiğini söylemişti" 

Elektrik üretiminin Türkiye'de yetersiz olduğu gibi Bursa'da da aynı durumun yaşanabileceğine dikkat çeken Sönmez, şunları söyledi: "Bunun şimdiden önüne geçmek için BOSEN AŞ'de 135 megawattlık güce sahip olan santrali, 400 megavata çıkarmayı düşünüyoruz. Eğer bunu yapabilirsek bu krize pansuman olacak. Tabii ki bunun uygulaması 3-4 yılı bulacaktır. Umarım başarırız. Çünkü karlı bir iş. Verimli bir yatırım olacaktır." 

MAKİNE SANAYİİNDEKİ POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMELİYİZ 

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Türkiye'nin artık bilgi toplumu olması gerektiğini vurgulayarak, Türk ihracatını uzun süre sırtlayan tekstilin artık istenilen yerde olmadığını söyledi. 2000 yılından sonra basit ürünlerin üretiminin bile Uzak Doğu'ya kaymaya başladığını anlatan Özdilek, Bangladeş'in dahi basit ürünlerde Türkiye'nin önüne geçtiğini belirtti. 

Makine sanayisini Türk iş adamlarının kaçırmaması gerektiğini ifade eden Özdilek, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sektörde 40-50 milyar dolarlık bir potansiyel var. Türklerin bu alanda yatırım yapma gücü de var. TOBB ve Sanayi Bakanlığı bu alana ağırlık vermelidir. Önemli olan GSMH'nin artmasını sağlamak, bayrak yarışına sahip çıkmaktır." 

Toplantının ardından odanın TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülmesi münasebetiyle Almira Otel'de gece düzenlendi. Vali Şahabettin Harput, belediye başkanları, çeşitli parti yöneticileri ve çok sayıda iş adamının katıldığı gecede konuşan Başkan Celal Sönmez, bundan sonra da ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 11:49:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?