7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

BTSO'dan enflasyon değerlendirmesi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, dünyada yaşanan finansal krize, emtia ve petrol fiyatlarındaki önemli düşüşlere değinerek, “Böyle bir ortam enflasyonun düşmesini destekler. Kısaca, bundan sonra dünya ve biz enflasyondan daha az, ekonomik büyümedeki yavaşlamadan ve bunun sonucu olan işsizlik ve üretimsizlikten daha fazla korkacağız. Bundan sonra asıl korkmamız gereken işsizlik ve üretimsizlik olacak gibi.” dedi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez, kriz ortamlarında enflasyonun düşmesinin beklendiğini hatırlatarak, “Şu bir gerçek ki, ekonomik krizler finansal veya reel kesimde başlıyor ve finansal kesimde başladığında reel kesime, reel kesimde başladığında ise finansal kesime sıçrıyor. Son günlerde, dünyanın yaşadığı küresel finansal çalkantının bizi de etkileyeceği bir gerçek. Yaşanılan çalkantı, dünyada ve bizde çeşitli etkileri ile gözleniyor. Bunlardan en önemlisi, ekonomilerin büyüme hızlarında yavaşlama, hatta bazı ülkelerde küçülme şeklinde olabilir. Ekonomik büyüme hızlarının ve emtia fiyatlarında önemli düşmelerin gözlendiği bir ortam, enflasyon açısından olumludur ve fiyat endekslerinde bu etkiyi görebiliyoruz” diye konuştu.


BTSO Başkanı Sönmez, açıklamasını şöyle sürdürdü: “ Dünya galiba bir süre için enflasyonu bir yana bırakıp, büyümeyle ilgili kaygılara yönelecek. ABD’de ve Avrupa’da finansal sistem, önemli boyutta bir kredi sıkışması yaşıyor. İnterbank faizleri, rekor değerlerde seyrediyor ve bankalar birbirlerine kredi vermek istemiyor. Aslında yaşanılan temelde bir güven krizi ve psikolojik boyutları da olan bu tür krizler, küreselleşen bir dünyada daha da bulaşıcı olabiliyor. ABD krizi bir kurtarma planı ile aşma çabaları içinde. Avrupa ABD’ye göre alınacak önlemler konusunda ortak düşüncelere sahip değil ve biraz geç olmakla birlikte, bir ‘erken uyarı sistemi’ üstünde çalışmayı düşünüyor. Avrupa’daki olumsuzluklar bizim riskimizi arttıran gelişmeler olarak düşünülebilir. Küresel finansal çalkantı bizi muhtemelen finansal kesimden değil reel kesimden başlıyarak etkileyecek. Dünyadaki finansal krizin, bir ölçüde otomotiv sektörümüzü etkilemeye başladı.”

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 21:23:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?