7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

BTSO'dan Girişimci Güven Endeksi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) üç ayda bir hazırladığı “Girişimci Güven Endeksi”nin 2008 yılı Ekim ayı sonuçları açıklandı. BTSO tarafından ondokuzuncu defa yapılan çalışmada, “Girişimci Güven Endeksi” Ekim 2008’de bir önceki döneme göre yüzde 42,9 oranında azalarak yüzde 43,6 olarak hesaplandı. Endeks 2008 Temmuz döneminde ise Nisan 2008 dönemine göre yüzde 87,2 oranında artarak % 76,4 olarak hesaplanmıştı.

Ekim ayı sonunda gerçekleştirilen çalışmada, BTSO’ya kayıtlı 203 işletme sahibinin, cari dönem girişim ortamı ile ilgili değerlendirmeleri ve yeni bir girişim kararı içinde olup olmadıkları sorgulanarak, girişimci güven endeksi hesaplandı.

“YİNE BU İŞİ KURARDIM” DİYENLER AZALDI
Ankete katılan işletme sahiplerinin, “Ülkenin bugünkü ekonomik şartlarını değerlendirdiğinizde, girişim ortamını nasıl buluyorsunuz?” şeklindeki ilk soruya, girişimcilerin yüzde 12,3’ü uygun, yüzde 71,9’u ise uygun değil cevabını verdi.
Aynı soruya, üç ay önce uygun diyenlerin oranı yüzde 28,1 ve uygun değil diyenlerin oranı da yüzde 50,2 olarak tespit edilmişti.

Söz konusu verilere göre, girişim ortamına ilişkin görüşlerde, üç ay önceye göre daha kötümser bir durum olduğu ortaya çıkarken, girişim ortamı uygun diyenlerin oranında bir azalış, uygun değil diyenlerin oranında ise artış oldu. Kararsızım diyenlerin oranında da azalış olması dikkat çekiyor. Üç ay önce girişim ortamı konusunda kararsızım diyenlerin oranı yüzde 21,7 iken, bugün kararsızım diyenlerin oranı yüzde 15,8’e indi.

“Ülkenin bugünkü ekonomik şartlarını değerlendirdiğinizde, halihazırdaki işletmenizi kurar mıydınız?” sorusuna ise; girişimcilerin yüzde 27,1’i evet ve yüzde 65’i ise hayır cevabını verdi. Üç ay öncesinde aynı soruya, ankete katılanların yüzde 41,4’ü evet cevabını verirken, yüzde 51,7’si ise hayır cevabını vermişti.

Bu veriler ise, “Yine bu işi kurardım...” diyenlerin, üç ay öncesine göre azaldığına dikkat çekerken, hayır kurmazdım diyenlerin oranının ise arttığını gösteriyor. Üç ay önce mevcut işletmelerin kurulumuna ilişkin bu soruya, kararsızım diyenlerin oranı yüzde 6,9 iken, bugün bu oran yüzde 7,9 olarak gerçekleşti. Yani, kararsızım diyenlerin oranında bir artış olduğu görülüyor.

BURSALI İŞADAMI YENİ YATIRIM KONUSUNDA KÖTÜMSER
“Ülkenin bugünkü ekonomik şartlarını değerlendirdiğinizde, bugün itibariyle yeni bir girişim yapar mısınız?” şeklindeki üçüncü soruya verilen cevaplarda ise sonuçlar şöyle: Girişimcilerin yüzde 16,3’ü evet, yüzde 79,3’ü hayır cevabını verirken, üç ay önce aynı soruya girişimcilerin yüzde 35,5’i evet, yüzde 58,6’sı ise hayır cevabını vermişti. Bu sonuca göre, yeni yatırım yaparım diyenlerin oranı azalırken, yeni yatırım yapmam diyenlerin oranı arttı.

Yeni bir yatırım yapma konusundaki kararsızların oranında ise azalış oldu. Yeni bir girişim yapmaya ilişkin soruya kararsızım diyenlerin oranı üç ay önce yüzde 5,9 iken bugün itibariyle, yüzde 4,4 olarak gerçekleşti. Endekslerin 100’den büyük olması, iktisadi faaliyetlere ilişkin girişimci güveninin arttığını yani iyimser bir tutum olduğunu gösterirken, 100’den küçük olması da kötümser bir tutum olduğunu gösteriyor.
“Girişimci güven endeksi”nin % 43,6 olması, Bursa’da faaliyet gösteren girişimcilerin, ülkenin bugünkü ekonomik şartlarını değerlendirdiklerinde; mevcut girişim ortamı konusunda, kötümser oldukları anlaşılıyor. Önümüzdeki aylarda da düzenli olarak gerçekleştirilip, sanayi üretim endeksinin devirleri ile karşılaştırıldığında, iş dünyasına, ekonomik faaliyetlerdeki genişleme ve daralmalara ilişkin dönüm noktalarını önceden haber veren önemli bir rehber niteliğine de kavuşması hedeflenen “Girişimci Güven Endeksi” ile iş dünyasına ekonomik faaliyetlere ilişkin kritik kararlar öncesi ışık tutabilmek amaçlanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 12:38:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?