7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bulgaristan milletvekilleri Bursa'da

Bulgaristan Cumhuriyeti koalisyon hükümetinin Türk, Ermeni ve Bulgar asıllı milletvekilleri, Bursa'da Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'ni (Bal-Göç) ziyaret etti. 

Bal-Göç binasındaki ziyarete, Hak ve Özgürlükler Partisi Milletvekili Ahmet Hüseyin, Bulgaristan Sosyalist Partisi'nden Mariya Vilkanova, Krallık Partisi Milletvekili Ermeni asıllı Rupen Kirkoryan katıldı. Osmanlı'nın farklı etnik gruplara dost ve kardeşlik anlayışı içerisinde davrandığını belirten Bal-Göç Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, buna rağmen günümüzde bazı geçici sıkıntıların olduğunu ifade etti. Son yıllarda Balkanlar'da dostluk ve kardeşlik rüzgarlarının esmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Balkan, "Bugaristan milletvekillerinin, Bulgaristan göçmenlerinin en çok bulunduğu Bursa'yı ziyaret etmeleri, Türk-Bulgar dostluğunun en güzel örneğini teşkil etmektedir. Milletvekillerimiz Bulgaristan'ın huzur ve refahı için her türlü hizmeti yapmaktadır. Hizmet yaparken hiç bir şekilde bölücü hareket içersinde olmamışlardır. Bizler de onlara destek olmaya çalışırken bölücü hiç bir harekette bulunmadık. Gönül isterdi ki Bulgaristan Cumhuriyeti, çok daha güzel yerlere gelsin. Orada kardeşçe, dostça yaşayalım. Bulgaristan NATO'ya girerken onlara en çok destek veren bizlerdik. Yine Bulgaristan, Avrupa Birliği'nin tam üyesi olduğu zaman da onlar kadar mutlu ve sevinçliydik. Bugün için Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç edenlerin bazı sıkıntıları var. Bu meselelerin bir çoğu Türkiye ve Bulgaristan Cumhuriyeti tarafından çözüldü. Ancak çözüm bekleyen bazı sıkıntılar halen bulunmakta" dedi. 

"VİZE KONUSUNDA KOLAYLIKLAR SAĞLANSIN" 

Türkiye'de çok sayıda Bulgaristan vatandaşı Türk olduğunu ve bunların sık sık Bulgaristan'a gidip gelmek istediklerini söyleyen Balkan, "Türkiye'de yaşayan bu vatandaşların Bulgaristan'da yaşayan insanlarla bir akrabalıkları söz konusu. Bu kişiler Bulgaristan'a gidip gelmek istiyorlar. Bundan dolayı vize konusunda bazı kolaylıkların sağlanmasını istiyoruz. Son yıllarda ikili ticari ilişkilerde bir ilerleme olmasını istiyoruz. Bu konuda hem Türk, hem de Bulgar vatandaşlarının her türlü ticari anlaşmaya hazır olduğunu biliyorum. Ayrıca Bulgar halkı ile Türk halkının kaynaşması için kültrel faaliyetlerin geliştirilmesi gerekir. Bulgaristan'daki mevcut hükümet, bu konuda çalışmalar yapıyor. Bizler, Bal-Göç olarak bize düşen görevi iki dost ülke açısından yerine getireceğiz" şeklinde konuştu. 

Bulgaristan Sosyalist Partisi Milletvekili Mariya Vilkanova, Bulgaristan göçmenleri ile ilgili yapmış oldukları görüşmelerin olumlu geçtiğini ve gezdikleri yerlerde çok önemli gelişmelerin dikkatini çektiğini söyledi. 

Hak ve Özgürlükler Partisi Milletvekili Ahmet Hüseyin de, "Bir haftadır tüm Türkiye'nin yaşadığı milli takımın başarısına ve heyecanına biz de ortak olduk. Kalbimizin bir tarafı Türkiye'de atıyor. Bulgaristan'da Türkler açısından bir sıkıntı yok. Ancak Avrupa Birliği'nin bazı kuralları tamamıyla rayına oturmadı. Şu anda kabinede iki Türk asıllı bakanımız var. 29 Türk milletvekili ve 36 Türk belediye başkanımız var. Biz koalisyon hükümeti olarak her zaman Bulgaristan'ın birlik ve bütünlüğü için çalışıyoruz" dedi.
Ziyaretin ardından Vilkanova, Balkan'a Bulgaristan'dan getirdiği hediyeyi takdim etti.

.
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 13:06:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?