7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa Adliyesi'nde e-imza başlıyor

Hakim, savcı ve adliye personeline Ulusal Yargı Ağı'nda (UYAP) uygulanması zorunlu hale gelen elektronik imza ile ilgili bilgi verilmeye başlandı.

Adalet Bakanlığı'ndan gönderilen e-imzalar Bursa Adalet Sarayı'ndaki hakim, savcı ve adliye personeline dağıtıldı.

5070 sayılı Elektronik İmza Kanun'u 1 Temmuz'dan itibaren Ulusal Yargı Ağı'nda (UYAP) zorunlu hale geliyor.

Konuyla ilgili olarak hakim, savcı ve adliye personeline bilgilendirme toplantıları verilmeye başlandı. Dosya ve evrakların kalkacağı, kırtasiye yükünün azalacağı açıklanırken, tebligat derdinin de sona ereceği bildirildi. Tüm veriler bilgisayar ortamında kaydedilirken, e-imzaya sahip avukat ve vatandaşlar da davalarını adliyeye gelmeden büro veya evlerinden açabilecek.

Bilişim Teknolojileri Uzmanı Hakan Gökay Sarıoğlu, e- imzayı hakim ve savcılara anlattı. Sarıoğlu, Elektronik imzanın bir kimsenin elektronik ortamda bir metni onayladığını, bin anlaşmayı ve sözleşmeyi kabul ettiğini belirtmek içi elektronik imza üretme aracıyla oluşturduğu elektronik bir veri olduğunu belirtti.

E- imzanın elle atılan imzayla aynı hukuki sorumluluğu doğurduğunu vurgulayan Sarıoğlu, "Elektronik imza, imza sahibinin kimliğini imzalanan veriyle ilişkilendirir ve imzalanan verinin değiştirilmediğini ispat eder. Elektronik İmza Kanunu'na göre güvenli elektronik imza elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğurur ve aynı ispat gücüne haizdir. Oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Kanunların resmi şekle veya özel bir merasime tabi tuttuğu hukuki işlemler ile teminat sözleşmeleri güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilemez" dedi.

Öte yandan e-imzaya sahip olmak isteyen vatandaşların, Telekomünikasyon Kurumu'nun yetkilendirdiği şirketlerden kendi imzalarını alabileceği ifade edildi.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2008 Pazar 13:24:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?