7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa durmaksızın gelişiyor

Bursa'nın potansiyeli ile kendi kedine yetebilecek bir şehir olduğunu belirten Vali Şahabettin Harput, turizmden, eğitim ve sağlık alanında birçok projenin hayata geçirileceğini söyledi. 

Vali Şahabettin Harput, siyasi temsilciler, idari amirler ve medya temsilcilerinin katıldığı iftarda Bursa'da yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bursa'nın her alanda kendi kendine yetecek potansiyele sahip ender şehirlerden biri olduğunu kaydeden Harput, "Bursa'da turizmden sağlığa ve eğitime birçok projeyi hayata geçirdik. Bursa çok zengin tarihi ve kültürel dokusu yanında müstesna yeşil örtüsü, Uludağ sayesinde kış sporları merkezi, termal suları açısından zengin olan bir şehirdir. Ancak Bursa potansiyeli turizm açısından yeteri kadar kullanamamaktadır. Bursa'ya gelen turist sayısı her geçen gün artmaktadır. 2003 yılında 389 bin 662 olan turist gelirken, 2008'in ilk 6 ayında 229 bin 161 turist şehrimize gelmiştir. 181 bin yerli, 47 bin ise yabancı turist Bursa'da konaklamıştır. Sanayi alanında bakıldığında ise ilimiz TÜİK 2007 yılı verilerine göre, ülke ekonomisine sağladığı katma değer açısından 4. sırada yer almaktadır. Kişi başına düşen yurt içi gelirin 15 bin 948 dolardır. İlin geleneksel sektörü olan tekstil sektörünün modernleşme aşamasına geçişi 1938 yılında temelleri atılan Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası ile İpek-İş Fabrikasının kurulması ile başlamıştır. Günümüzde Bursa tekstil sanayisinde, iplik hammaddesi üretiminden konfeksiyon üretimine kadar çok geniş bir ürün yelpazesi yer almaktadır. İlde tekstil sektöründe faaliyet gösteren 8 bin civarında çeşitli büyüklüklerde işyeri mevcuttur. Bu sektördeki çalışanların sayısı tahmini 60 bindir. Bursa'da işsizlik oranı yüzde 8,5 seviyelerindedir" dedi. 

Öncelikli projeler hakkında da bilgi veren Vali Harput, "Bursa'nın kendi gerçek kimliğine kavuşması ve estetik boyutuyla gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu konuda bir taraftan Valiliğimiz imkanlarıyla, bir taraftan da belediyelerimizin büyük gayret ve çabalarıyla ciddi bir restorasyon çalışması yürütülürken, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü marifetiyle de önemli restorasyon faaliyetleri yapılmışıtır. Ancak yürütülen bu çalışmaların daha bütünsel bir anlayışla ve planlamayla gerçekleştirilebilmesi için bir merkezden koordine ve yönlendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için Valilik olarak İl Özel İdaresi, belediyeler ve bu alanda etkin bazı kişi ve kuruluşların da içinde bulunduğu bir Kültür Turizm Hizmet Birliği kurulması çalışması yapılmıştır. Ulucamii ve Çevresi Düzenleme Projesi en büyük projelerimizden birisidir. Bu projenin hayata geçirilmesi ile tarihi surlar ve kale ile Hanlar bölgesindeki muhteşem sanat ve kültür şaheserleri, çarşılar, zaman içerisinde bölgeye gelişi güzel inşa edilen yapıların ortadan kaldırılması ile bölge bir bütün halinde tüm tarihi canlılığı ve ihtişamı ile gün yüzüne çıkarılmış olacaktır" dedi. 

"BURSA TERMAL KAYNAK ZENGİNİ" 

Bursa'da termal kaynakların bol miktarda bulunduğuna değinen Vali Harput, "İlimizin Osmanlı ve daha önceki dönemlerden beri var olan termal zenginliği çeşitli sebeplerle bugün istenilen düzeyde ve kapasitede kullanılmamaktadır. Bölgede var olan termal kaynaklarımızın yeniden ortaya çıkarılması ve özellikle sağlık turizmi alanında ülkemiz ve uluslararası platformda değerlendirilmesi için büyük bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. MTA Teşkilatı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve özel sektörden ayrı ayrı getirdiğimiz ekiplerle ilimizin bu alandaki potansiyelinin tespit edilerek belli bölgelerin Turizm Gelişme Bölgesi kapsamına aldırılması yolundaki çalışmalarımız devam etmektedir. İlk araştırmalardan ilimizin değişik bölgelerinde ve geniş bir alanda 120 dereceye kadar varan sıcaklıkta ve saniyede 50-200 litre debide çok zengin su kaynakları tespit edilmiştir. Bu suyun gerek enerji, gerek şehir ısıtması, gerek ise sağlık turizmi ve seracılık konularında en geniş manada değerlendirilmesi için Valilik olarak İl Özel İdaresi öncülüğünde bir anonim şirket kurulması çalışması tamamlanmış ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak kesinleşti" diye konuştu. 

"HER ALANDA PROJELERİMİZ DEVAM EDİYOR" 

Yapılacak çalışmalar hakında da detaylı bilgi veren Harput, şöyle konuştu:
"2008 yılı sonunda tamamlanacak olan Uludağ I ve II. Gelişim Bölgeleri Siluet Projesi ile bölgedeki tüm yapıların belli bir zaman dilimi içerisinde bu projeye uyumlu hale getirilecek ve Uludağ'daki çarpık görüntü ve hizmet kusurları giderilmiş olacaktır. Uludağ'ın dünyanın önemli merkezlerinden biri haline gelebilmesi için ulaşım sorunu çok daha rahat, düzenli ve seri işleyen bir sistemle çalışması büyük önem taşıyor. Bu maksatla uzun süreden beri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmekte olan Bursa-Uludağ yeni teleferik projesinde, Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerde son aşamaya gelinmiştir. Projenin 2008 yılı sonuna doğru inşasına başlanması hedeflenirken, günde 18 bin kişinin taşınmasının planlandığı projenin 2010 yılı sonunda bitirilmesini planlıyoruz. İlimizin özellikle yoğun göç sebebiyle ve önceden alt yapısı hazırlanmış imarlı arsa üretilememesi sebebiyle ciddi bir kaçak yapı sorunuyla karşı karşıya kaldığı ortadadır. Valilik olarak bu konuya kesin bir 'dur' demek için ilgili tüm kurumlarla bir araya gelerek, geniş platformda konuyu masaya yatırdık. Yeni kaçak bina yapılmaması için kesin bağlayıcı kararlar almış ve tüm tarafların katılımıyla titiz bir uygulama başlattık. Bursa ilçelerinde özel idare ekiplerimiz 1 yılda 2 binin üzerinde kaçak yapı zabtı tuttu. Sokak çocuklarını bakım koruma ve rehabilitasyon merkezi projemizde en çok önem verdiğimiz çalışmalardan birisidir. Bu alanda çeşitli yaş gruplarından sokakta çalışan, çalıştırılan 8 kız ve 151 erkek toplam 159 çocuk kurtulmayı beklemektedir. Hem bu çocukların sokaktan kurtarılması, hem de işleyebilecekleri pek çok yanlışın önüne geçilmesi için Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile entegre bir proje başlattık. Bu programın ilk ayağında 'İlk Adım İstasyonu' olarak planlanan eski Sosyal Güvenlik Kurumu Arşiv Binası, valiliğimizce boşaltılarak tadilat ve restorasyona tabii tutuldu. Sevgi Evleri projesinde ise önümüzdeki günlerde özel idare tarafından ihaleye çıkılacak."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 14:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?