7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa yangın helikopterine kavuştu

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Rusya'dan kiraladığı 2 bin 500 litre su alma kapasitesine sahip helikopteri kamuoyuna tanıttı. Orman Bölge Müdürü Ali Girgin ve basın mensupları, kiralanan helikopterle Kestel'e bağlı Narlıdere köyü yakınlarında çıkan yangında yanan arazide incelemelerde bulundu. 

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, bir süredir arayış içerisinde olduğu yangın helikopterine kavuştu. Geçen hafta ihaleye çıkan müdürlük, Rusya'dan 155 saate karşılık 1 milyon 190 bin 245 dolar ödediği helikopterini kamuoyuna tanıttı. İki bin 500 litre su alma kapasitesine sahip helikopter için 155 saatin üzerindeki her uçuş için 7 bin 679 dolar kiralama bedeli ödenecek. 22 personel alma kapasitesine sahip helikopter, saatte 220 kilometre hız yapıyor. Bölgede 3 ay duracak olan helikopter, çevre illere de hizmet verecek. 

Orman yangınlarını söndürmede helikopterden çok büyük destek alacaklarını belirten Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, hem söndürme hem de personel taşıma da büyük zaman kazanacaklarını ifade etti. Yangında helikopterin tek başına etkili olamayacağını da vurgulayan Girgin, tecrübeli ve öz verili ekibiyle birlikte mücadelelerini sürdürdüklerini açıkladı. Çin, Pakistan ve Myanmar gibi bölgelerde oluşan doğal afetler yüzünden kiralık helikopter bulmakta sıkıntı çektiklerini anlatan Girgin, firmaların bu bölgelere yönelmesiyle kiralama fiyatlarının da yükseldiğine dikkati çekti.

Geçen yıla oranla orman yangınları ve yanan alanlarda düşüş olduğuna dikkati çeken Girgin, şöyle konuştu: "Geçen yıl aynı dönemde bugüne kadar 52 yangında 152 hektar alan yanmıştı. Bu yıl ise aynı dönemde 36 yangın çıktı ve 27 hektar alan zarar gördü. Biz yangınları azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz. 36 adet arazözümüz var. Bu ileri ki dönemlerde 42'ye ulaşacak. Yangınlarda düşüşte halkımızın bilinçlenmesinin rolü büyük. Bu konuda herkese görev düşüyor. 
İnsanlarımız duyarlı ve dikkatli olsa, çıkan yangın sayısı yok denecek kadar azalır." 

Ali Girgin, geçen hafta Kestel'e bağlı Narlıdere köyü yakınlarında çıkan yangında zarar gören alanda incelemelerde bulundu. Yanan sahanın kısa zamanda ağaçlandırılacağını ifade eden Girgin, yangın sırasında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Çıkan yangına 13 arazöz ve 4 dozerle müdahale ettiklerini belirten Girgin, sözlerini şöyle tamamladı: "O gün için elimizde helikopter bulunmadığından İzmir Bölgesi'nin helikopteri geldi. Kurumumuzdan 30 teknik eleman ile 100 yangın işçisi çalışmalara katıldı. İki ayrı bölgede çıkan yangın bizi zaman zaman zor durumda bıraktı. Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdare ve DSİ birer dozerle söndürme çalışmalarına yardım etti. Beş gün boyunca bölgeyi konrol altında tuttuk."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 16:32:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?