7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa'da KKKA vakası

Bursa'da ilk kez Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi konulan bir kişi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde karantinaya alındı. 

Edinilen bilgiye göre, Orhaneli ilçesindeki bir köyde tarlada çalışan 45 yaşındaki bir kadını sekiz gün önce kene ısırdı. Kenenin kendiliğinden düşmesi sonucu kadın durumu önemsemeyip bir sağlık kuruluşuna müracaat etmedi. Ancak 5 gün sonra vajinal bölgesinde kanama başlayan kadın Bursa Zübeyde Hanım Doğum Hastanesi'ne başvurdu. 3 gün boyunca kendisine müdahale edilen kadın, 3. günün sonunda kendisini kenenin ısırdığını söyleyince durum ortaya çıktı. 

Önce Çekirge Devlet Hastanesi'ne, ardından Bursa Devlet Hastanesi'ne sevk edilen kadında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bulguları belirlenerek, enfeksiyon hastalıkları kliniğine yatırıldı. Durumu kötüye giden kadın, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde karantinaya alındı. 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalandığı tespit edilen kadının klinik durumu iyi olmasına rağmen, laboratuar sonuçlarının kritik olduğu belirtildi. Müşahede altında tutulan hastanın hayati tehlikesi devam ediyor. 

Hıfzısıhha laboratuarından gelen kesin sonuçların ardından teşhisin kesinleştiğini belirten Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, hastayı karantinaya aldıklarını belirtti. Olayın panik gerektirecek boyutta olmadığını belirten Çelik, "İstatistiksel bilgilere göre hastalananlar ve ölenler kırsal alanlarda, ancak panik ve kargaşa büyük şehirlerde. Vatandaşlarımız sakin olmalı, ne kadar erken sağlık kuruluşlarına başvurur, keneyi uygun şartlarda çıkarırlarsa, bu hastalığın olma riskini o kadar aza indirmiş olurlar. Toplum için bu hastanın bir riski yok, şu an risk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde. Bu hastalıktan ölen hemşireler olduğu gibi aynı hastalıktan tedavi olan doktorlar var. Ama riskin var olduğunu anladıktan sonra ne yapacağımızı biliyoruz ve ona göre hareket ediyoruz" diye konuştu. 

Öte yandan, Bursa'da kırsal alanlarda görülen kenenin avcı cinsi ve topraktan geldiğini belirten yetkililer, kırsal alanlarda hayvancılıkla uğraşan vatandaşların sık sık kendilerini kontrol etmelerini, tarlada paçalarını çoraplarının içerisine sokup dolaşmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 18:38:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?