7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa'da Kraliçe seferberliği

Bursa'da İngiltere Kraliçesi Elizabeth'i ağırlamak için yoğun bir çalışma yürütülüyor. 

Kozahan ve Yeşil Cami ağırlıklı gezi kapsamında değişik aktivitelerde yer alacak. 

Çarşamba günü Orhangazi Parkı'nda Bursa protokolü ile selamlaşacak olan Kraliçe Elizabeth, daha sonra İpekçiler Çarşısı olarak bilinen Kozahan'a girecek. Orhangazi Parkı'ndaki karşılama TRT tarafından canlı olarak yayınlanacak ve bütün televizyonlara dağıtılacak. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın "İş Dünyasında Kadın Olmak" konulu Ulusal Girişimcilik kongresinin bir parçası olarak Kozahan'da düzenlenen yemek ve defileye katılacak olan Kraliçe Elizabeth'e Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan eskiyi ve günümüzü yansıtan tasarımların yer aldığı 'Dünden Bugüne Yansımalar' defilesi sunulacak.Kozahan'a Çarşamba günü dükkanı olan esnaf ve çalışan tezgahtarların dışında kimse alınmayacak. 

Kozahan'da sadece önceden belirlenen basın mensupları görev yapıp görüntüleri paylaşacak. Kraliçe'nin ziyareti için yerli ve yabancı 700 civarında gazeteci akreditasyon yaptırdı. Zemin katta yenilecek yemek ve defile sırasında etraftaki çiçekliklere kraliçenin çok sevdiği pembe ortancalar yerleştirildi. Tarihi gölge
oyunu Hacivat ve Karagöz, hayali ustası Nevzat Çiftçi, tarafından Kozahan'da kurulan perdede Türkçe olarak oynatılıp tercüme edilecek. Koza Han esnafı Kraliçe'ye özel tasarım bir ipek eşarp hediye edecek. 

Yeşil Cami ziyaretinde öncelikle tarihi cami içerisindeki orjinal İznik Çinileri ve caminin mimarisi hakkında tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından bilgi verilecek. Cami ziyaretinde müftülüğün görevlendirdiği sesi güzel bir hafız tarafından Kur'an-ı Kerim tilavet edilecek. Ayeti kerimelerin İngilizce meali söylenecek.Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, Kraliçe Elizabeth'e Kur'an-ı Kerim hediye edecek. Cami içerisinde temizlik çalışmaları tamamlandı, halılar yıkandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün önümüzdeki günlerde silinmek üzere olan kubbedeki kalem işlerini ihale edeceği caminin dış bakımı geçen yıl, cami derneğinin gayretleri ile 250 bin liraya yaptırılmıştı. Cami'deki orjinal İznik çinilerinin yanı sıra, cümle kapısı üzerinde Nakkaş Ali tarafından mermer üzerine yapılmış oymalar bulunuyor. 

Yeşil Türbe'de ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından desteklenen restorasyon çalışmaları sürüyor. Kraliçe'nin bu tip tarihi eser restorasyonlarına karşı hassasiyeti sebebiyle dış cephedeki iskeleler giriş kısmından aktarılacak, tamamen sökülmeyecek. Türbenin içinde büyük oranda tamamlanan çinilerin elden geçirilmesi işlemleri sürüyor. Kraliçe'ye türbenin içerisindeyken de restorasyon hakkında bilgi verilecek. 

Yıldırım Belediyesi de Yeşil Cami ile Türbenin ortasındaki yaya yolundaki granit taşlarda meydana gelen çökmeleri tamir etmeye başladı. Yeşil'de Kraliçe'nin geçeceği güzergahta hummalı bir çalışma sergileniyor. Yeşil Cami ve Türbe ziyaretlerinden sonra, İznik'te halen üretimlerini sürdüren İznik Çini Vakfı'nın temsili atölyesi ziyaret edilecek. Prof. Dr. Işıl Akbaygil, türbe yakınındaki bir salonda oluşturulacak atölyede, 20 civarında desinatörün görev yapacağı geçici tezgahta, el işi eserler üzerinde çalışmanın gösterileceğini söyledi. Ayrıca slayt gösterisi ile çinilerin nasıl fırınlarda pişirildiği anlatılacak. Başkanlığı'nı Prens Charles'ın yürüttüğü Londra'daki İslamic Word için de çini imal eden İznik Çini Vakfı, Kraliçe'ye bu ziyaretin hatırasına 40 santim genişliğinde 60 santim boyunda İznik desenlerinin bulunduğu özel imalat bir çini pano hediye edecek. 

İngiltere Kraliçesi'nin Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa ile alakalı eserleri okuduğu öğrenildi. Özellikle ilk dönem Osmanlı hakkında tarih kitapları okuyan Kraliçe'nin donanımlı olarak ziyareti gerçekleştirileceği kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 14:22:17
Güncelleme :13 Mayıs 2008 Salı 09:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nedim IP: 88.227.39.xxx Tarih : 14.05.2008 14:27:14

müslüman olmayan biri geldi mi başımızın üstünde taşırız ama müslüman biri geldi mi kovacak yer ararız