7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa'da 'Rahvan Atları' koşusu

Osmangazi Belediyesi tarafından "Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri" kapsamında düzenlenen "Rahvan Atları Koşusu", renkli görüntülere sahne oldu.

13 Nisan'da yapılması planlanan, ancak hava koşulları nedeniyle 27 Nisan'a ertelenen "Rahvan Atları Koşusu"nda kıyasıya mücadeleler yaşandı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği yarışlarda her yaştan rahvan atı yetiştiricisi birinci olabilmek için büyük mücadele verdi. Şeref koşusuyla başlayan mücadele 7 ayrı kategoride sürdü. Koşularda birinci gelenler büyük sevinç yaşarken, beklediği başarıyı yakalamayan at yetiştiricileri üzüldü. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın kalbi olan Paşaçiftliği'nde iyi bir organizasyon gerçekleştirdiklerini söyledi. Rahvan Atı Yetiştiricileri Derneği Başkanı İhsan Gür'e ve Paşaçiftliği'nin sahibi Ali Muhittin Dinçsoy'a da katkılarından dolayı teşekkür eden Başkan Recep Altepe, "100 yıllardır bu şehirde izi olan, katkı koyan insanları da anıyoruz. Şehrimizin kimliğini, kültürünü ayağa kaldırıyoruz ve tanıtıyoruz. Atalarımızın yaşadığı kültürü dünyaya göstermeye çalışıyoruz. O kültürün bir parçası da atlarımız. Ecdadımızın kimselere emanet etmediği, her zaman büyük önem verdiği, onun sırtında üç kıtayı dolaştığı atlarımıza, bugüne kadar fazla ilgi gösterilmedi. Bu yüzden safları biraz değişti. Bizler bu atları her zaman gündemde tutmalı ve kültürümüzü yaşatmalıyız" dedi.

Rahvan Atı Yetiştiricileri Derneği Başkanı İhsan Gür ise rahvan atlarının hakiki Türk atı olduğunu belirterek, "Ancak bu atlarımız günden güne azalmaktadır. Bize bu konuda sahip çıkan yok. Rahvan atları bugüne kadar köylerimizde, kasabalarımızda binek olarak kullanılıyordu. Ancak motorizeye geçince bu atlar her geçen gün kan kaybetti. Devletimizin bu konuya sahip çıkmasını istiyoruz. Türk atları geçmişte iri cüsseli atlardı. Ancak farklı cinslerle çiftleştirilmeleri sonucu cüsseleri küçüldü. Dünyanın her yerinde Türkiye'den gitme rahvan atları var. Bu atlara Avrupalılar, Amerikalılar, Türklerden daha fazla sahip çıkıyor" diye konuştu.

"Baş, Başaltı, Büyük Orta, Küçük Orta, Deste, Taylar ve Tozkoparan" kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmada dereceye girenlere 3 bin YTL ile 400 YTL arasında ödüller verildi.

Rahvan atları, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türklerle birlikte gelen, gerçek Türk atları. Bu atlar adını, bir yürüyüş stili olan 'rahvan' adından alıyor. Bakımları da dahil olmak üzere her konuda sahiplerine büyük kolaylıklar gösteren rahvan atları, az yem ve suyla uzun yol alma özelliğine sahip. Bugün yeteri kadar ilgi gösterilmeyen bu atların soyu, Türkiye'de giderek azalıyor.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2008 Pazar 15:55:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?