7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa'da yangın tatbikatı

Bursa'da itfaiye öncülüğünde 11 resmi ve sivil kurtarma ekibinin katıldığı tatbikat, gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği teröristler tarafından molotof kokteyli atılarak yangın çıkarılan binada mahsur kalanlar kurtarılarak alevler söndürüldü.

Kurtarma ve tatbikat esnasında başından yaralanan bir itfaiye eri ise kanlar içinde hastaneye kaldırıldı.


Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen "Yangın ve Arama Kurtarma 2008 Tatbikatı" nefes kesti. Osmangazi Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesini yaptığı Doğanbay Mahallesi'ndeki tatbikatta, senaryo gereği teröristler tarafından molotof kokteyli atılan binada yangın çıktı. Bir anda büyüyen alevlerin söndürülmesi için itfaiye ekipleri seferber oldu. Binada temsili olarak mahsur kalan itfaiye ekiplerinden Osman Yarar, kurtarma çalışmaları kapsamında gerçekten yaralandı. Başından darbe alan Yarar'ın yaralandığı ambulansta ortaya çıktı. İlk müdahalesi tatbikata katılan 112 Acil Servis ekipleri tarafından yapılan itfaiye eri, tedavi için Bursa Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Binada mahsur kalan diğer yaralılar ise daha dikkatli bir şekilde kurtarıldı.
Bu sırada itfaiye ekipleri tatbikata devam etti. Yangın çıkan binada yaşanan patlama sebebiyle meydana gelen trafik kazasında ise itfaiye ekipleri araç içinde sıkışan yaralıyı makaslarıyla otomobili parçalayarak çıkardı. Ayrıca kimsayal madde yüklü tankere silahla ateş açılması sonucu başlayan gaz sızıntısı, özel kıyafetli itfaiye erleri tarafından tampon uygulanarak durduruldu.


Bu arada binanın arkasında çökme sonucu oluşan yaralıların kurtarılması için AKUT ekipleri nefes kesen bir tatbikat gerçekleştirdi. Kompresörle kırılan betonların altındaki yaralılar, başarılı bir operasyonla çıkartıldı.
Toplam 119 kişinin katıldığı tatbikatta 23 araç görev yaptı. Tatbikata İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü Sivil Savunma ve Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, AKUT Bursa birimi, Bursagaz, Borusan, Tofaş, Bursa Serbest Bölge A.Ş., Gemlik Gübre Sanayi A.Ş., Gea Arama Kurtarma Grubu ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş., olmak üzere toplam 11 kurum ve kuruluş katıldı.


Gösteri öncesi bir konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, "Bursa dördüncü büyük şehir konumunda. Tarihi dokusuyla da gözde bir şehir. Doğalgazın yoğun olarak kullanıldığı bir kent. Amacımız alınan tedbirlerle yangın riskini en aza indirmektir. Tatbikatın amacı personelimizin hareket kabiliyetini ölçmek, filoya dahil edilen yeni araç ve gereçleri vatandaşlara tanıtmaktır" dedi.


Törene Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Konçak, Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Subaşı ve AKUT Bursa ekibi lideri Aziz Doğan da katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 15:17:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?