7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa'dan lahmacun ihracatı

Bursa'da unlu mamul üretimi yapan Ergıda, Irak'a ve Afganistan'a dondurulmuş lahmacun, Suriye ve Dubai'ye lavaş ekmeği, Hollanda ve Almanya'ya tost ekmeği ihraç ediyor. Firma, TSK için de 3 yıl bayatlamayan ekmek üretiyor.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Ergıda, Ortadoğu ülkelerinden gelen siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor. Firma, bayramda 3'lü vardiya sisteminde tam kapasite çalışarak bağlantı kurduğu 6,5 milyon dolarlık ihracat ürünlerini yetiştirmek için çalıştı.

Otomotiv sektöründe faaliyet göstermelerine rağmen, bir fuarda 1.6 milyon euroya satılan pizza hattının daha ekonomik imal edilebileceği iddiası ile gıda üretimine girdiklerini anlatan Ermetal Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener, "Almanya'da bir fuarda bir pizza üretim hattının 1 milyon 600 bin euroluk fiyatını görünce kendimle iddiaya girdim. Bu hattı Bursa'da kendi fabrikamda 110 bin euroya imal ettim. Böylece hamurlu gıda üretimindeki amortisman maliyetini çok makul seviyelerde tutup Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde ciddi bir rekabet avantajım olacağını düşünerek otomotivin yanı sıra gıda sektörüne girdim. Bu sektörde yenilikçi ürünler peşinde koştuk. Kendi çalışma atölyemizde bir kare ekmek yaptık. Kare ekmeği uzun ömürlü olmak kaydı ile ordumuza verdik. Mehmetçiğin cephe ekmeği olarak verdik. Kendi ambalajında 3 yıl bayatlamayan özel bir ekmek. Sonra bu ekmeği pazarda tanıttık. Türkiye pazarında az miktarda müşteri buldu. Ancak dış pazarda birden talep gördü. Kare ekmeğin içi yarılarak tost ekmeği olarak kullanılıyor. Optimal büyüklükte üretimle başarılı olduk. Bu arada cepli lavaşlar yaptık. Fast food sektörüne hitap eden ürünler çıkarıyoruz. Ortadoğu pazarı başta olmak üzere, Almanya ve Hollanda eksenli ihracatlarımız var. 2009 yılı için bu ürünlerde şimdiden 6.5 milyon dolarlık siparişe ulaştık. Yaptığımız ürünlerde yüksek kalite arzusu ile yola çıktık. Bizi en çok terbiye eden ihracattır, Mc Donalds'tır. Mc Turka'larının ekmeklerini, Mc Donalds'ların üçgen böreklerini biz yapıyoruz. Bunlardan çok dersler çıkardık. Her geçen gün yabancı müşterimiz artıyor. Yerli pazarda iyi markaların alt yüklenicisiyiz. Bizim adımıza Türkiye'de ürün yok ama bütün meşhur markaların alt yüklenicisiyiz. Eğitilmiş insan kalitesi ile bu ihracat seviyesine ulaştık" diye konuştu.

Ergıda'nın ihraç ettiği ürünler arasında dondurulmuş tulumba ve baklava da bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2008 Cuma 16:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?