8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Bursa'ya 4 yeni İlçe kurulma ihtimali

Hükümetin nüfusu 2 binin altında kalan beldeleri kapatmak için düğmeye basması ilgili beldelerin tepkisine yol açarken, Bursa merkezde yeni ilçelerin kurulması fikri ise siyasiler tarafından farklı yorumların yapılmasına sebep oldu. 

Hükümetin nüfusu 2 binin altında olan beldeleri kapatma çalışmaları bazı kesimler ve ilgili beldeler tarafından tepki görürken, Bursa'da da 4 yeni ilçe kurulacağı söylentileri ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde bazı beldelerin birleştirileceğini ve yeni ilçeler oluşturulup, bazı büyük ilçelerinde bölünebileceği yönünde açıklamaları Bursa'da yeni ilçelerin kurulmasını gündeme getirdi.1995 yılında Doğruyol Partisi Bursa Milletvekili Turhan Tayan tarafından verilen teklife göre Osmangazi ilçesinden Hürriyet ve Demirtaş, Nilüfer'den ise Çalı ile Görükle'nin ayrılarak yeni ilçe yapılması hususundaki teklif yeniden akıllara geldi. Bursa Valiliği'nin 2005 yılında yaptığı harita çalışmalarında Panayır, Seçköy, ve Ahmetbey arasındaki bölgenin Demirtaş ilçesi, Akçalar ve Uluabat Köyü arasındaki bölgenin Görükle, Kayapa ve Hasanağa'nın da Çalı'ya bağlanarak ilçe olmasının yer aldığı haberleri yeniden gündeme gelmeye başladı. 

YENİ İLÇE KURULMASINA SİYASİLER FARKLI BAKIYOR 

Yeni ilçe kurulması yönünde söylentiler artarken, Bursa'daki iktidar ve muhalefet partilerinin il başkanları ise konuya farklı yönlerden bakıyor. AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, belde belediyelerinin kapatılmasının Türkiye genelinde yapılan bir çalışma olduğunu belirterek, konunun Bursa'ya özgü bir çalışma gibi algılanmamasını istedi. Belde belediyelerinde bütçe yetersizliği, temsil yetkisi ve verimsizlik gibi birçok sıkıntı olduğunun altını çizen AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, "Belde belediyelerinin kapatılarak başka belediyelere bağlanması konusu tüm Türkiye için düşünülüyor. Bu çalışma hizmet alma konusunda o bölgeler için avantaj sağlayacaktır. Bazı şehirlerde büyük ilçelerin bölünmesi gibi bir çalışma var. Ancak bizim ve milletvekillerimizin bu konuyla ilgili bir çalışması yok. Yeni ilçe kurulması demek yeni bir bürokrasi mekanizmasının oluşturulması demektir. Biz Bursa'da bürokrasiyi azaltmak isterken, şimdi yeni bir oluşuma gidilmesi bu düşüncemize engel olacaktır. Bu konuda yeni teklifler, görüşler sunulabilir. Biz yine de meclisten çıkacak kararlara saygılıyız" dedi. 

MHP YENİ İLÇELERE SICAK BAKIYOR 

MHP Bursa İl Başkanı Arif Demirören böyle bir ihtimalin ele alındığı takdirde Bursa'ya fayda sağlayabileceğini kaydederken, konun iyice düşünüldükten sonra adımların atılması gerektiğini vurguladı. 2 binin altında nüfusu olan belde belediyelerinin kapatılmasını doğru bir adım gördüklerini belirten Demirören, "Avrupa'da böyle mahalli idareler yok. Nüfusun yukarılara çekilmesi doğru. Ancak bu beldelerin mahalle ve köy olarak ilgili belediyelere bağlanmasının ardından hizmet götürülmesi konusunda bazı aksaklıklar olabilir. Bu bölgeler daha sonra unutuluyor. Böyle bir durumla karşılaşılmaması için konun iyi ele alınması gerekir. Bizde genellikle önce fiili durum gerçekleşiyor, daha sonra hükümler getirilmeye çalışılıyor. Organizayon iyi yapılırsa, hizmet anlayışı iyi belirlenir se kapatılmasında sakınca yok" şeklinde konuştu. 

Bursa'ya yeni ilçe kurulmasının faydalı olabileceğine dikkati çeken Demirören, "Bursa'daki Osmangazi ilçesi Türkiye'deki 7. il konumunda. Bu açıdan yeni ilçelerin olması hizmet kalitesi açısından iyi olacaktır. Ancak iyi plan yapıp, kamu kaynaklarını ve alt yapı hizmetleri iyi paylaştırılmalı. Ciddi organizasyon yapılması durumunda yeni ilçeler kurulabilir" diye konuştu. 

CHP DÜZENLEMELERE TEPKİLİ 

CHP ise ilgili kesimlerin fikri alınmadan hükümetin hareket etmesine tepki gösteriyor. Yaklaşan seçimler öncesi hükümetin yeni bir hamle yaptığını ifade eden CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan, "Hükümet her zaman olduğu gibi yine kendi bildiğini yapıyor. Yaptığı çalışmalarda ilgili tarafların görüşünü almıyor. Bu konu da da ilglili belde ve halkın görüşünü almadan yaklaşan seçimler öncesi kendi kafasına göre düzenleme yapıyor. Türkiye'de almayı hedefledikleri belediyeleri belirlediler ve bazı belediyelerin sınırlarını küçülterek, değişik bir fikirle seçimlere girecekler. Gündemde başka konular varken, bu düzenlemeyi istedikleri gibi yapacaklar" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 13:43:23
Güncelleme :8 Şubat 2008 Cuma 13:47:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?