7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa'ya 'Kebap Müzesi'

Bursalı meşhur kebabçı Yavuz İskenderoğlu, dedesinin ilk döner kebabı sattığı Kayhan'daki dükkanını müze haline getiriyor.

Yavuz İskenderoğlu Kayhan Camisi'nin hemen alt tarafındaki yaklaşık 70 metrekarelik dükkanı 1900'lü yılların başında kebab satıldığı hale getirmeyi planlıyor.

O dükkana ait son fotoğraflardan yola çıkarak dedesinin ve dükkanda görev yapanların balmumu heykellerini sipariş eden Yavuz İskenderoğlu dükkanı da ahşap ve önünde asma olan şekli ile ilk günkü haline getirecek.

Osmangazi Belediyesi'nin Uzunçarşı ve Kayhan'da yaptığı düzenlemeden sonra bölgenin bir yemek kültürü mekanı haline gelmesi Yavuz İskenderoğlu'nu harekete geçirdi. Şu anda atıl vaziyette bulunan dede mirası ilk dükkanda kebab müzesi projesi çizimlerine başlayan Yavuz İskenderoğlu, "O günlerde kullanılan özel desenli tabaklar, ocaklar, mangallar ve masalar aynı şekilde bu mekanda yer alacak. Mesela tabakların dış cephedeki raflara dizilmesinin esprisi dışarıdan içeride yemek yiyenlerin görülmemesi içindir. Biz bunu plazalardaki standart kebabçı dükkanlarımızın vitrinlerinde de uyguluyoruz. Ancak önüne canlı asmayı her yerde koyamıyoruz. Başta dedem İskender'in olmak üzere görev yapan ocakcı, garson gibi kişilerin balmumu heykelleri ve özel kıyafetleri ile 7-8 kişi olarak canlandırılacağı müze kebabçıda, ziyarete gelen meraklılara da o günlerde servis ettiği şekliyle İskender döner kebab servisi yapacağız. Böylece tarihi Kayhan Çarşısı ve Hanlar Bölgesi'nde gezmeye gelenler hem Kebabçı İskender'in ilk dükkanını görüp gezme fırsatı bulacaklar, hem de bu lezzeti tadıp, terayağın, etin, dede sosunun lezzetini damaklarında hissedecekler" diye konuştu.

İskender Döner Kebab'ın artık Türk kültürünün bir parçası olarak yaşatmak için uluslararası projeler de düşünmeye başladıklarını belirten Yavuz İskenderoğlu, "Dedemin dükkanı açtığı ilk günlerde Kayhan çarşısı Bursa gibi önemli bir ticaret merkezinin en önemli mekanıydı. Şimdi Osmangazi Belediyesi'nin çalışmaları ile bu çarşının kıymeti yeniden ortaya çıktı. Bu çarşıda ortaya çıkan ve ilk olarak servis yapılan meşhur İskender Kebab'ın bu şekilde bir müzede ikram edilmesi bir farklılık meydana getirecek" dedi.

Kebabçı İskender Müzesi'nin 2009 yılı yaz aylarında faliyete geçmesi hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 10:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?