8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Bütçe şeffaflığı masaya yatırılıdı

'İsveç-Türkiye Belediyeleri Katılımcı Bütçe İşbirliği Projesi (TUSEPART)' ile ilgili çalışma toplantıları ikinci gününde de devam etti. 

TUSEPART çalışmaları, Ördekli Kültür Merkezi'nde İsveçli proje ortaklarının katılımı ile devam etti. Türkiye'den 5 belediyenin ve İsveç Umea Belediyesi'nin katılımı ile devam eden konferansın ikinci gününde konuşan Osmangazi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan, çalışmaların ardından vatandaş memnuniyet anketinin verilerine göre, hizmet iyileştirme eylem planının çıkarılacağını ifade etti. 

Konferansta sunum gerçekleştiren Uludağ Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim görevlilerinden Özhan Çetinkaya, etkin bütçeleme, performans bütçeleme konularında katılımcılara bilgi verdi. Bütçenin hesap verilebilir ve şeffaf olmasının önemine işaret eden Çetinkaya, "Belediyelerimizin bütçeleri şeffaf ve denetlenebilir olmalıdır. Ancak bu 90'lardan itibaren yakalanamadı, 2000'lere geldiğimizde de ne yazık ki bu durumu sağlayamadık. Diğer sebepleri bir kenara bırakırsak, stratejik bir bütçeleme yapılmamasından dolayı hesabın tutulamaz seviyeye gelmesi yüzündendir" dedi. 

Ankara Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Balamir Gündoğdu ise yerel yönetimlere bakış açısının doğu-batı diye ayrıldığını dile getirerek, "Avrupa'da temeli feodal dönemlere uzanan bir yerel yönetim anlayışı bulunmakta. Doğu'da ise her zaman kuvvetli bir merkezi idare oldu. Bizim yerel yönetimlere bakışımızda bu tarihi bakışın etkisi bulunmaktadır. Avrupa'daki anlayış, halka en yakın kuruluşun en güçlü olmasıdır. Ancak bizde durum böyle değil, baktığımızda merkezi yönetimin elinde tuttuğu birçok yetki Avrupa'da yerel yönetimlerin elinde. Şunu da göz ardı etmemek gerekir ki Avrupa'da sistem temel bir varsayımla yola çıkıyor. O da yöneticilerin donanımlı olduğu varsayımı. Bizde ise her an büyük bütçeli belediyelerin başına donanımsız kişiler geçebilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 17:55:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?