8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Büyükorhanlı esnaf ayaklandı!

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde bir okulun gıda ihalesini şehir dışından bir firmanın alması esnafı ayaklandırdı.

İlçede faaliyet gösteren onlarca esnaf, Büyükorhan Çok Programlı Lisesi Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu'nun gıda ihalesini Yalovalı bir firmanın almasına tepki göstermek için kepenk kapatma eylemi yaptı.

Bütün esnaf, 11.00 ila 14.00 saatleri arasında 3 saat süreyle kepenk kapattı.

Büyükorhan-Bursa arasında yolcu taşımacılığı yapan 137 No'lu Minibüsçüler ve Otobüsçüler Kooperatifi ile 162 No'lu Dağser Servis Taşımacılığı Kooperatifi de eyleme destek için kontak kapatarak Bursa' ya yolcu taşımadı.

Büyükorhan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne üye çiftçiler de bidonlar dolusu sütü ilçe meydanına dökerek eyleme destek oldu.

Esnaf da hazırlamış oldukları, "Dikkat! Bundan sonra alışverişinizi Yalova'da ya da başka bir ilde yapınız" yazısını dükkanlarının camlarına astı. İlçede market işleten Gönül Durak, "Ben 16 senedir esnafım. Eşimi kaybedeli 16 yıl oldu. Dul başıma iki kızımı öğretmen, bir oğlumu esnaf olarak yetiştirdim. Aç kaldım, çalıştım, devletten hiçbir şey beklemedim, dilencilik yapmadım, kimseden kömür yardımı istemedim. Okul müdürü İsmail Oruç ve müdür yardımcısı benim dükkanıma öğretmenleri sokmayacakmış, ihalelerin hepsini ilçe dışından yapacakmış. Öyleyse ben artık esnaflığı bırakıyorum. İsmail Oruç bizim kömürümüzü, maaşımızı versin. Ben devlete hiç karşı gelmedim, artık yeter! Devlet bizi korusun, bize sahip çıksın, bizi kimseye ezdirmesin" dedi.

Büyükorhan esnafı adına açıklama yapan Şükrü Acar da, "Büyükorhan, Bursa'ya 90 kilometre mesafede ve şehrin en geri kalmış ilçesi. İlçemizde bugüne kadar hiçbir hırsızlık vakası, cinayet vakası meydana gelmemiştir, hele hele devlete karşı hiçbir suç işlenmemiştir. Aksine her zaman devletin yanında yer almışızdır. Devletin çöpçüsüne dahi yüksek sesle konuşmamışızdır. Buna karşılık bizim ilçemizin genel bütçeden kişi başına aldığı yıllık gelir 17.50 YTL'dir. Türkiye genelinde 872 ilçe arasında bizim ilçemiz 717. sıradadır. İlçemizde göç had safhaya ulaşmıştır. Mesela Çökene köyü, göç nedeniyle tüzel kişiliği kaldırılarak kapatılmıştır. İlçemizde esnaf ve sanatkarımızın mağduriyetinin giderilmesi için hiçbir tedbir alınmamakta, kamu kaynaklarından faydalandırılmamaktadır. İhaleler ilçe dışındaki şahıslara verilmektedir. Taşımalı sistem için minibüs kooperatiflerinin almış oldukları ihaleler iptal edilerek yeniden ihale yapılmış, bu sebeple minibüs kooperatifleri zarara uğratılmıştır. Aynı şekilde gıda ihalesi de çeşitli bahanelerle iptal edilerek bizim esnafımıza verilmemiş, dışarıdan bir esnafa, hem de il dışından bir esnafa verilmiştir. Adliyemiz, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Halk Bankası şubesi, Tarım Kredi Kooperatifi kapatılmıştır. Yapılan ihalelerin ilçemiz dışından bir esnafa verilmesini istemiyoruz" iddialarında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 22:26:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?