8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

'Çileli Yol-16' operasyonu

Bursa'da, yardım bahanesiyle köylülerden topladıkları sağlık karnelerine ilaç yazarak devleti 200 bin YTL zarara uğrattıkları iddia edilen ve aralarında 1 bayan doktor ve eczacının da bulunduğu 6 kişilik çete çökertildi. 

Edinilen bilgiye göre, Orhaneli ilçesinde hiç bir sağlık problemi olmayan köylülerden, yardım bahanesiyle toplanan sağlık karnelerine ilaç yazılıp, devletin zarara uğratıldığını belirleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürlüğü, durumu yetkililere bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen mali polis, 2 ay süren takibin ardından 'Çileli Yol-16' operasyonuna start verdi. Orhaneli ilçe merkezindeki bayan eczacı B.S.'ye (26) ait eczaneyi basan ekipler, çuvallar içerisinde 230 adet sağlık karnesi, 500 adet kurul raporu, 10 bin YTL'lik kupürü olmayan ilaç ve 19 bin YTL değerinde kupür ele geçirdi. 

Operasyonu derinleştiren ekipler, ele geçirilen sağlık karnesi sahiplerinin tek tek ifadesini aldı. Vatandaşlar, zanlıların 'yardım edeceğiz' diyerek sağlık karnelerini aldıklarını söyledi. İsmi açıklanmayan bir sağlık karnesi sahibinin polise 'Oğlum, ben askere gidecek kadar sağlamım, bana şeker ilacı yazmışlar' dediği öğrenildi. Ardından mali polis, operasyon kapsamında bayan eczacı B.S., eşi V.S. (30), babası Y.Ç. (56) ile eczane kalfaları M.B. (20) ve N.U. (23) ile Orhaneli Merkez Sağlık Ocağı'nda görevli pratisyen bayan doktor H.C.'yi gözaltına aldı. 

Yapılan incelemede zanlıların, Orhaneli'ye bağlı 18 köyü gezerek, 'yardım edeceğiz' bahanesiyle sağlık karnelerini topladıkları, sağlıklı olan kişilerin karnelerine, piyasada oldukça pahalı olduğu öğrenilen hipertansiyon, diyabet, solunum enfeksiyonu, epilepsi ve depresyon gibi ilaçlardan oluşan reçete yazdıkları belirlendi. 

Zanlıların kupürü kesilmiş ilaçları da pazarlık etmek suretiyle özel hastanelere veya değişik birimlere ucuz fiyattan sattıkları ortaya çıktı. Zanlıların 200 bin YTL dolayında
devleti zarara uğrattıkları tespit edildi. 

Emniyetteki sorgusu biten zanlılar, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, devlet aleyhine nitelikli dolandırıcılık yapmak, resmi belgede sahtecilik' suçundan adliyeye sevk edildi. Zanlıların polisteki ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri öğrenilirken eczacı kalfaları M.B. ve N.U. da olaydan habersiz olduklarını ileri sürdü.
Bu arada eczacı B.S.'nin, pratisyen bayan doktorun titrini reçetelere uzman olarak yazdığını belirleyen polis, eczanede ele geçirilen sağlık kurulu raporlarının ne amaçla düzenlendiğine dair incelemelerini sürdürüyor.

.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 14:03:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?