7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Çimento fabrikasında gözler İGM'de

Yenişehir ilçesine bağlı Burcun köyünde kurulması planlanan Çimento Fabrikası, bazı kesimlerin tepkisini çekerken, gözler İl Genel Meclisi'ne çevrildi.

Plan değişikliği için pazartesi günü meclis gündemine gelecek olan gündem maddesi, meclis üyeleri arasında fikir ayrılığına yol açtı.

Yenişehir'e bağlı Burcun köyünde özel müteşebbisler tarafından kurulması planlanan çimento fabrikası ile ilgili kamuoyu tepkileri devam ederken, arazinin 1/100000 ölçekli çevre düzeni plan değişikliğinin yapılacak olması gözleri İl Genel Meclisi'ne çevirdi.

760 bin metrekarelik araziye çimento fabrikasının kurulması, çevreye zarar vereceği düşüncesiyle Yenişehir, Orhangazi ve İznik'te de tepkiyle karşılanıyor. Toprak Koruma Kurulu'nun onay kararı vermesi üzerine Güney Marmara Doğal ve Kültür Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) yürütmenin durdurulması üzerine dava açtı. Açılan dava ve kamuoyu tepkilerinin artması, arazinin plan değişikliği için gelecek olan İl Genel Meclisi'nde de fikir ayrılıklarına yol açtı.

Söz konusu arazinin 1/100000 ölçekli plan değişikliğinin ele alınacağı meclis toplantısı öncesi bazı meclis üyeleri değişikliğin yapılmaması yönünde oy kullanacaklarını belirtti. Tarım alanlarının zarar göreceği ve yok edileceği yönünde görüş bildiren bazı meclis üyeleri, karara ret oyu kullanacaklarını ifade etti. Köy halkının geçim sıkıntısından dolayı fabrikayı istediğini kaydeden meclis üyeleri, "Şirket onlara bin 500 kişi alacağını söylemiş. Halbuki gelişen teknoloji sayesinde hiçbir çimento fabrikası bu kadar işçi çalıştırmıyor.

Burada ayrıca Burcun Göleti ile az ilerisinde bir de Yeniköy Göleti var. Buraların kanaletlerinin bir kısmı fabrikanın yapılması istenen arazinin içerisinden geçiyor. Biz buralarda sulama için binlerce YTL para harcadık. Ancak şimdi tarımı yok edici kararlar alıyoruz. Bursa sınırları içerisinde bize iki adet daha çimento fabrikası talebi geldi. Eğer biz bu plan değişikliğine onay verirsek, diğerlerine de emsal teşkil edilecek. Orası ayrıca mükemmel bir doğa harikası" dedi.

İl Toprak Koruma Kurulu'nun ilk kararda buraya fabrika kurulmasına karşı çıktığını da hatırlatan meclis üyeleri, "İkinci toplantıda ise şartlı evetlerle birlikte 7 olumlu, 3 olumsuz oy çıktı. Burcun Köyü 1/100000 ölçekli 2020 Çevre Düzeni planlarında 'diğer tarım alanları' olarak belirlenmiştir. Planın uygulama esaslarında ise 'diğer tarım alanları'nda sadece tarımsal ve besicilik konularında tesise müsaade edilmektedir. Bu açıdan Toprak Koruma Kurulu'nun kararı 2020 çevre düzenine aykırıdır. Fabrikanın kurulmak istenen arazinin yakınında zeytinlikler bulunuyor. Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkındaki kanunda zeytinlik yakınlarında çimento fabrikası gibi sinai tesislerin kurulmasını yasaklamaktadır" diye konuştu.
Pazartesi günü yapılacak meclis gündemine gelecek maddenin görüşülmesi sırasında bugüne kadar birçok kararı oy birliğiyle alan İl Genel Meclisi'nde fikir ayrılığına yol açması bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 12:14:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?