7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Çınarcık Barajı gün sayıyor

Bursa'da, Orhaneli Çayı üzerinde 1996 yılında yapımına başlanan Çınarcık Barajı'nın açılışına sayılı günler kaldı. 2009'un ortalarında elektrik üretimine başlanacak olan barajın 190 milyon YTL'ye mal olacağı bildirildi. 

Baraj DSİ tarafından yapılırken, 11,5 kilometrelik enerji tüneli ile Fadıllı köyündeki hidroelektrik santrali ise Ak Enerji tarafından yapılıyor. 2006 yılında yap-işlet-devret modeliyle Ak Enerji'ye verilen tünelin yapımında yaklaşık 4,5 kilometrelik mesafe katedildi. Elektrik üretimi, sulama ve içme suyu için kullanılacak barajda fizik gerçekleşme yüzde 99 civarına ulaştı. 6 bin 111 hektar alana da sulama için su sağlayacak baraj, 373 milyon metreküp su tutacak. Yıllık 422 milyon kilowat saat elektrik üretilecek barajda su, 11, 5 kilometre uzunluğundaki enerji tünelinden Fadıllı köyünde kurulan hidroelektrik santraline taşınacak. Burada elde edilecek elektrik üretiminden sonra su, Uluabat Gölü'ne deşarj edilecek. 

190 milyon YTL'ye mal olacak barajda çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden DSİ 1. Bölge Müdürü Mehmet Kılınç, "Barajın gövde dolguları tamamlandı. Artık son çalışmaları yapıyoruz. Barajda bu yıl sonu itibariyle bizim çalışmalarımız bitecek. 11,5 kilometre uzunluğundaki enerji tüneli ise 2009 ortalarında bitecek ve enerji üretimine başlanacak" dedi. 

Yaz aylarında su sıkıntısı yaşamamak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kılınç, havalar bu sıcaklıklarda devam ettiği sürece yaz aylarında su sıkıntısıyla karşılaşılabileceğini belirtti. Doğancı Barajı'nda 7, Nilüfer Barajı'nda ise 10 milyon metreküp su bulunduğunu kaydeden Kılınç, "Barajlardaki su miktarı şu an için önem arz etmiyor. Önemli olan Nilüfer Havzası üzerindeki bölgelere kar yağmasıdır. Dağ yöresine ne kadar çok kar yağarsa, yazın o kadar bol su olur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 17:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?