8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Çınarcık barajında kapaklar kapatıldı

Bursa'nın Orhaneli ilçesine yapılan Çınarcık barajında su tutulmaya başlandı.

Orhaneli'ye bağlı Çınarçık köyü yakınında 1996 yılında yapımına başlanan baraj DSİ tarafından inşa edildi. 11,5 kilometrelik enerji tüneli ile Fadıllı köyündeki hidroelektrik santraliyle elektrik enerjisine dönerek, Çınarcık barajında 2009 yılı ortalarında enerji üretimine başlanacak. Dün barajın kapakları kapatılarak, su tutulmaya başlandı.

Baraj, enerji üretimi, içme suyu, zirai sulama ve taşkından korunma gayesiyle kurulurken, 2020 yıllarında da Bursa'nın içme suyunu karşılaması planlanıyor.
Enerji santralinin Fadıllı köyüne kurulduğu, 11,5 kilometre uzunluğundaki tünelle suyun buraya taşınacağı, elektrik üretiminden sonra suyun Uluabat gölüne boşalacağı bildirildi. Ayrıca 6 bin 111 hektarlık tarım arazisine su suyu verileceği kaydedildi.

Çınarcık barajının Doğancı ve Nilüfer barajlarında tutulan suyun 4 katı daha fazla su tutma kapasitesi olduğu öğrenildi.

Öte yandan barajın alt tünel kapaklarının kapatılmasıyla çok sayıda balık ortaya çıktı. Çınarcık köylüleri ve Orhaneli civarında onlarca insan, tünel ağzına giderek, susuz kalan zeminde elleriyle yüzlerce kilo balık topladı.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 14:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?