7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Çok çalana lunapark az çalana işkence

Bursa Emniyet Müdürlüğü, yaşlar 6-12 arasında değişen 33 çocuğa otomobil kiralayıp hırsızlık, kapkaç ve gasp yaptıran 13’ü kadın 25 şüpheliyi gözaltına aldı.

Hırsızlıkta başarılı olan çocukları lunaparkla ödüllendiren şüphelilerin, suç işlemeyen çocuklara işkence yaptığı ortaya çıktı.

BURSA Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi ekipleri, geçtiğimiz yıl düzenledikleri ve "Uzun Eller" adını verdikleri operasyonda, aralarında kendi öz çocuklarının da bulunduğu 25 küçük çocuğa hırsızlık, gasp, yağma ve kapkaç yaptıran 48 kişiyi yakalamıştı.

"Temiz Eller Operasyonu" kapsamında soruşturmayı genişleten polis, bu kez "Hijyen 16" adını verdikleri yeni bir operasyon başlattı. Bursa, İstanbul, Ankara, Eskişehir’de eş zamanlı operasyon başlatıldı. Toplam 33 eve aynı anda giren polis, açılmayan kapıları balyoz ile kırdı, 13’ü kadın 25 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin, 6-12 yaş arasında toplam 33 çocuğu okula göndermeyip hırsızlık, gasp ve kapkaç yaptırdıkları öne sürüldü. Çete üyelerinin, kendilerine günde birden fazla para, altın veya döviz getiren çocukları lunaparkta ödüllendirdikleri, başarısız olan çocukları ise dövüp ellerine, kollarına ve bacaklarına eritilmiş naylon döktükleri tespit edildi.

Ankara’da gözaltına alınan ve cep telefonu sattığı öğrenilen N.K.’nin evden kaçan iki küçük çocuğu çeteye 5 bin YTL karşılığında sattığı da ortaya çıktı. Kılıç’ın sattığı çocukların çaldığı para, ziynet ve dövizden pay aldığı belirlendi.

Çete lideri Z.D.’nin Bursa, Eskişehir ve İstanbul’da satın aldığı üç evi, suç işlemek için bu illere getirdiği çocukların kalması için kullandığı açıklandı. Sanıkların cep telefonlarının dinlenmesi halinde yakalanmamak için 100 kelimeden oluşan özel sözlük oluşturdukları da belirlendi. Bu sözcükler arasında polis’e ’zorbo’, Jandarma’ya ’Nizo’, mağdur olan kişiye ’moğol’ ve ’çocuklara ’Çöni’ diye hitap ediliyor.

Şüphelilerin suçlarda kullandığı küçük yaştaki çocuklar devlet tarafından koruma altına alınmak üzere Bursa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne teslim edilecek. Bu çocuklardan 10 yaşındaki S.K.’nin 111, 8 yaşındaki kardeşi N.K.’nin ise 45 kaydının bulunduğu açıklandı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 22:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?